Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zcela zničil nákladní automobil na D1 u Velké Bíteše

V sobotu 10. 9. 2011 v 19.15 přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina oznámení o požáru kabiny malého nákladního automobilu na 159 km dálnice D1 směr na Prahu.

Na místě se sjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Velké Meziříčí a Velká Bíteš společně s jednotkou dobrovolných hasičů Velká Bíteš. Na místě také zasahovala také Dálniční policie. Počínající požár se před příjezdem jednotek požární ochrany neúspěšně pokoušeli hasit projíždějící řidiči. Požár dostali hasiči pod kontrolu 19.27, úplně uhašen byl v 21.16 hodin. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů.

Přestože byly jednotky hasičů na místě brzy a požár měly uhašen velmi rychle, plameny vozidlo zcela zničily i vzhledem k tomu, že převážel na paletách velice hořlavé plastové uzávěry na pet lahve. Provoz na D1 byl omezen. Doprava proudila pouze jedním jízdním pruhem. Při požáru uniklo asi 100 litrů nafty, kterou hasiči zlikvidovali pomocí speciálních sorbentů. Zasahující hasiči museli z důvodu toxických zplodin hoření zasahovat v izolačních dýchacích přístrojích. Požár se obešel bez zranění.

Příčinou požáru byla technická závada na vozidle. Požářiště bylo předáno k likvidaci odtahové službě. Poslední jednotka se na základnu vrátila v 21.39. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslená na 800 tisíc Kč. Během zásahu byla na požární stanici ve Velké Bíteši připravena v pohotovosti druhá cisterna s posádkou dobrovolných hasičů, k případnému dalšímu výjezdu.

Foto: archiv SDH
Text: David Dvořáček, DiS.

Sdílet