Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámá látka na hladině zaměstnala hasiče na tři dny

Rozbor vzorků nakonec ukázal, že se nejedná o nebezpečnou látku a že neohrožuje životní prostředí. Na likvidaci hasiči použili speciální zařízení – olejový separátor.

Prvn%C3%AD%20pou%C5%BEit%C3%AD%20separ%C3%A1toru%20v%20KV%20kraji

Skvrny na hladině, která vypadala jako olejová, si všimli oznamovatelé události v sobotu odpoledne. K vodní nádrži Bílý Halštrov u Aše na Chebsku vyslalo operační středisko jednotku profesionálních hasičů z Aše společně s kolegy ze stanice Cheb. Hasiči zajistili nornými stěnami odtok z nádrže tak, aby látka neunikala do potoka Bílý Halštrov. Ten teče až za hranice s Německem. Látka se držela na hladině v jednom místě, nereagovala na sorbety a nebylo možné ji sbírat ani pomocí lopat. Hasiči na člunu zkontrolovali celou plochu přehrady, nikde jinde se látka nenacházela. Od začátku byli informováni pracovníci Povodí Ohře i odboru životního prostředí a to jak na chebské radnici, tak i krajského odboru. Na určení látky byli na místo povolání chemici z laboratoře Třemošná, ti ale v sobotu odpoledne zasahovali na jiném výjezdu u Klatov. Proto se z přehrady odebraly vzorky a ty hasiči odvezli do laboratoře Třemošná.

Ve večerních hodinách zásah přerušili s tím, že po určení druhu látky se buď na místo vrátí ještě v noci – to v případě, že by látka byla označena jako nebezpečná, nebo budou pokračovat až v neděli ráno. Laboratoř podle prvotních testů určila, že se jedná o organickou látku, která není nebezpečná pro životní prostředí. Hasiči tak v likvidaci látky z hladiny pokračovali až v neděli ráno, kdy použili speciální zařízení – olejový separátor.

Toto zařízení z pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv dokáže na základě rozdílné hustoty látky oddělit vodu od ropných produktů. Protože se ale jednalo o neropný produkt, nebylo použití separátoru natolik účinné, aby zlikvidovalo z hladiny veškerou látku. Hasiči na místě společně se zástupci odboru životního prostředí zvažovali povolání společnosti Dekonta, která se specializuje na ochranu životního prostředí a likvidaci nebezpečných odpadů. V odpoledních hodinách hasiči na hladinu instalovali další norné stěny a zásah znovu přerušili.

Další průběh zásahu pak ovlivnila bouřka v noci z neděle na pondělí, kdy déšť rozpustil látku do vody, přes hráz díky norným stěnám nic neuniklo, látka sice zůstávala částečně rozpuštěná pod hladinou a na některých místech se vynořovala, nebyla ale už na souvislé ploše. Celý den hasiči hladinu kontrolovali, v podvečer chemická laboratoř potvrdila, že se jedná o neškodnou látku bez vlivu na životní prostředí. Po padesáti hodinách zásahu tak hasiči mohli odstranit norné stěny a událost ukončit.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet