Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Pardubického kraje na turnaji v anglickém Newcastlu

Do anglického Newcastlu vyrazilo minulý týden 15 profesionálních hasičů, aby reprezentovalo Pardubický kraj ve fotbalu na 36. ročníku Mezinárodních sportovních turnajů hasičů v anglickém Newcastlu. Od 6. do 9. září se totiž na stadionu Newburn Leisure Centre sešlo hned několik týmu z Evropy – francouzského Mulhouse, holandského Rotterdamu, anglického Buckinghamshire, Norhumberland, New Castlu, Mid and West Wales a české Chrudimi.

Český tým složený z profesionálních hasičů z Chrudimi a Ústí nad Orlicí a obohacený taktéž o hasičského brankáře z Kutné Hory se po příletu do Anglie potýkal s problémy. Dva ztracené kufry, ale soutěžící nijak nerozhodily. Brankář, ač v kopačkách o číslo menších a ve vypůjčené výstroji, odehrál všechny zápasy na výbornou.

V mezinárodní konkurenci se český hasičský tým umístil na třetím místě za anglickým Newcastlem a holandským Rotterdamem. Chrudimští hasiči nejsou na mezinárodním turnaji žádnými nováčky. Newcastle navštívili již počtvrté, přitom dvakrát byli třetí a dvakrát čtvrtí. Dokonce i v holandském Rotterdamu reprezentovali chrudimští již v letech 1989, 1993 a 1996. Účastnili se i turnajů v holandském Rotterdamu a francouzském Mulhouse.

Na letošním mezinárodním turnaji se také představil chrudimský maratónec a hasič v jedné osobě – Martin Trojan, který si zaběhl Cross country v délce 7 mil (11,265 km). Martin Trojan, který má na svém ´běžeckém kontě´ již řadu úspěchů, a to zejména v maratónech, skončil na nádherném třetím místě.

Hasičská výprava ve složení: Petr Drápalík, Martin Trojan, Miloš Kratochvíl, Jan Štěrba, Jiří Joska, Jan Tesař, Tomáš Vávra, Martin Smetánka, Josef Štěpán, Pavel Zámečník, Jindřich Matějíček, Jiří Číž, Luboš Číž a Michal Jon byla skutečně úspěšná a do České republiky se rozhodně nevrátili s prázdnou a přivezli nádherný fotbalový míč z křišťálu a nám nezbývá než poděkovat nejen patnáctičlennému týmu, ale také všem sponzorům.

Foto: Jan Šterba a Markéta Vaníčková

Sdílet