Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Součinnostní výcvik kynologů složek IZS

Ve dnech 16.-17. února se v Praze a okolí uskutečnil součinnostní výcvik záchranářů a kynologů, kteří jsou předurčeni k záchranným a vyhledávacím pracím v rámci integrovaného záchranného systému ČR.

V lokalitách na okraji Prahy (Úvaly, Klecánky, Kostelec nad Labem) procvičovali kynologové – záchranáři vyhledávání osob (ve skutečnosti figurantů) zavalených v sutinách budov. Součástí výcviku bylo rovněž noční nasazení kynologů při simulované letecké nehodě malého letadla.

Záchranáři při vyhledání a záchraně osob zavalených v sutinách postupují následovně: Poté, co kynologové s pomocí svých psů naleznou a označí místo, kde se pravděpodobně zavalená osoba nachází, nastoupí další záchranáři. Ti sutiny v označeném místě důkladně prohledají např. pomocí speciální štěrbinové kamery, nalezenou osobu pak opatrně vyprostí a předají ji profesionálním zdravotníkům, popř. poskytnou předlékařskou pomoc a odtransportují jí do nejbližšího nemocničního zařízení.

Cvičení se zúčastnili záchranáři a kynologové Městské policie hl. m. Prahy, Hasičského záchranného sboru ČR, Armády ČR, Policie ČR, Červeného kříže a záchranáři ze Svazu záchranných brigád kynologů.
Jednalo se vesměs o zkušené záchranáře, z nichž někteří byli součástí nedávných záchranných misí v zahraničí – pomáhali např. v roce 2003 v zemětřesením postiženém Iránu, Turecku, Maroku apod.

Cvičení se zúčastnil i USAR odřad (urban search and rescue team), jehož jsou cvičící kynologové součástí. Jedná se o tým specializovaný na vyhledávání a záchranu osob ze zřícených budov. Tato jednotka je kdykoliv připravena během několika hodin vyrazit a poskytnout pomoc v zahraničí. USAR jednotka se skládá z odborníků nejrůznějších specializací (lezci, letečtí záchranáři, paramedici, kynologové a lékař). Vybavení týmu, který je schopen operovat zcela soběstačně, tvoří speciální technika (např. terénní automobil s přívěsem) a zařízení pro záchranu a vyprošťování osob v extrémních podmínkách.

Jestliže ve čtvrtek a v pátek kynologové – záchranáři „pouze“ cvičili, v sobotu 18.2. již prohledávali sutiny naostro. Účastníci výcviku byli totiž přivoláni do domu na smíchovském Arbesově náměstí, který těžce poničil výbuch plynu. V podzemním podlaží budovy pak speciálně vycvičení záchranářští psi pomohli najít místo, kde byl zavalen muž – tomu však již bohužel nebylo pomoci.

Vybavení kynologa – záchranáře:
Standardní výbavu kynologa-záchranáře tvoří: ochranná přilba, pracovní oděv s dlouhými rukávy a nohavicemi (z odolného, nepromokavého, ale dobře propustného materiálu), pevná kotníková obuv, pracovní rukavice, chirurgické rukavice, svítilna, chemické světlo, respirátor, ochranné brýle, píšťalka, dále lékárnička, nůž, doklady, osobní hygienické potřeby, ledvinka a batoh. Každý kynolog – záchranář musí mít přirozeně vybavení i pro svého psa – postroj na práci ve výškách pro psa, vodítko a obojek, náhubek, osvětlení psa, jídlo a krmení pro psa.
Kynologové – záchranáři mohou být vybaveni ještě např. zahřívacími chemickými polštářky, pro psa pak bednou, dečkami a návleky.


por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet