Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Je dobré být připraven

Havárie autobusu plného dětí. Takový byl scénář cvičení jednotek dobrovolných hasičů z Příbrami 1, Trhových Dušník, zdravotníků z Českého červeného kříže a strážníků Městské policie Příbram.

Do autobusu, který bezplatně zapůjčila firma CONNEX, nastoupilo patnáct dětí (mladých hasičů), kteří představovali děti na školním výletě. Dále byli do autobusu umístěni dva dospělí figuranti, řidič a učitelka, a pro větší autentičnost byli nalíčeni a poučeni o svých zraněních členy Českého červeného kříže.

V osobím automobilu Škoda Pick-up, se kterým se autobus „střetl“, byl další figurant. Aby to hasiči neměli tak lehké, byla u osobního automobilu umístěna dýmovnice, která představovala zahoření automobilu. Dýmovnici zajistili a zapálili vojenští hasiči z Jinců a cvičení mohlo začít.

Po příjezdu k místu nehody hasiči nejdříve museli uhasit požár auta (dýmovnici) a stabilizovat vozidla proti samovolnému pohybu. Potom velitel zásahu Miroslav Veverka rozdělil zasahující do tří pracovních skupin, kde byli vždy čtyři hasiči a jeden zdravotník ČČK, a započalo se s vyprošťováním zraněných, poskytováním první předlékařské pomoci a transportem zraněných na seřadiště.

Strážníci městské policie zajistili uzavření prostoru místa mimořádné události a odklon dopravy. Mezitím zbylí zdravotníci budovali improvizované shromaždiště raněných, kde pak probíhalo třídění, ošetření a odvoz postižených do zdravotnických zařízení. Po vyproštění posledního figuranta ještě hasiči likvidují uniklé ropné látky pomocí sorbentu a cvičení končí.

Na závěr velitel cvičného zásahu Miroslav Veverka z jednotky dobrovolných hasičů Příbram 1 poděkoval všem zúčastněným za jejich dobře odvedenou práci.

Informace a foto: Martin Poulíček – starosta sboru
Sdílet