Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení na beskydském letišti prověřilo součinnost IZS při letecké havárii

Dvě desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, tři desítky policistů ČR a několik týmů rychlé záchranné služby se zapojilo do čtvrtečního dopoledního cvičení složek integrovaného záchranného systému ve Frýdlantu nad Ostravicí (okres Frýdek-Místek). Za asistence 16 figurantů z nedaleké hasičské školy zde byl simulován pád letadla.

Kapitán menšího letadla oznámil při přeletu Beskyd poruchu na řízení a záměr přistát na nejbližším letišti – tedy frýdlantském. Letadlo se ale místo bezpečného dosednutí zřítilo v blízkosti přistávací dráhy. Na palubě bylo 16 osob, včetně posádky.

Zasahující hasiči se po příjezdu na letiště pustili do hašení požáru letadla, zároveň do ošetřování cestujících, ležících či zmateně pobíhajících po přistávací dráze. Hasiči je převáděli či přenášeli na shromaždiště raněných. To vybudovala rychlá záchranná služba, která se také zapojila do ošetřování na ploše letiště. Policie ČR se zaměřila hlavně na vyhledávání dalších zraněných – na ploše a v nedalekém lese, a to i s pomocí dvou služebních psů.

V lese byli objeveni dva zranění, kteří po pádu letadla skončili na stromech. Z nich je opatrně sundali – pomocí lezecké techniky – hasiči z lezecké skupiny HZS Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku a předali zdravotnickým záchranářům. Tím bylo zhruba po hodině a půl cvičení ukončeno.

Z hasičských jednotek se do cvičení zapojily dvě profesionální (HZS Moravskoslezského kraje – stanice Frýdek-Místek a Nošovice) a tři dobrovolné jednotky (Frýdlant nad Ostravicí, Ostravice a Čeladná). Jako figuranti se cvičení zúčastnilo 16 studentů Střední odborné školy a Vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku, jejich spolužáci ze třídy pomáhali s přípravou cvičení.

O přípravě taktického cvičení složek IZS bylo rozhodnuto již v polovině srpna – i s konkrétním termínem. Tedy ještě před havárií letadla v ruské Jaroslavli. Poslední velké cvičení, týkající se záchrany osob po letecké havárii, se v Moravskoslezském kraji konalo v roce 2006, kdy po srážce dvou letadel jedno přistálo s obtížemi na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově (okres Nový Jičín) a druhé se zřítilo na letiště v Dolním Benešově (okres Opava).

Cílem čtvrtečního cvičení bylo mj. prověřit rychlost, efektivitu a koordinaci záchranných prací mezi složkami IZS a jejich komunikaci s velitelem zásahu (hasičem), stejně jako jeho komunikaci s operačním střediskem (Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje).

Foto: Tomáš Lach a HZS MSK

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet