Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Náchodě slavili hasiči a policisté výročí, v rámci něj byl připraven den integrovaného záchranného systému

Na dni integrovaného záchranného systému v Náchode místní profesionální hasiči oslavili 45 let na Náchodsku, policisté fungují 25 let. Celý den byl ve znamení zajímavých ukázek a zábavy.

Na Masarykově náměstí byly připraveny ukázky techniky hasičů, policie a záchranné služby. Jedním z nejnavštěvo­vanějších byl nový policejní člun, který v letních měsících slouží na nádrži Rozkoš; obsluhují ho policisté z České Skalice. Další dětmi hojně obdivovanou technikou byl nový vyprošťovací jeřáb hasičů z Náchoda.

K vidění byly i další kousky zajímavé techniky – hasičské cisterny, policejní čtyřkolka, přistavena byla také sanitka.

V rámci programu na pódiu převzala řada příslušníků ocenění jak z rukou jednotlivých ředitelů IZS, tak starosty města Náchoda. Skupina Maxim Turbulenc po poledni roztancovala celé náměstí.

Dospělí pak změřili síly ve veslařské soutěži, díky jejímuž výtěžku ze startovného se podařilo vybrat neuvěřitelných 19.000 Kč, které prostřednictvím o. p. s. Popálky pomohou v léčbě paní Jarmile Zelené.

O kousek dál, na Karlově náměstí, mohly děti vyzkoušet různé disciplíny – hašení požáru džebrovkou či běh na rychlost, kterou měřila dopravní policie svým radarem.

Program, který se však setkal s největším ohlasem, byly dynamické ukázky u bývalého areálu Tepny. K vidění byly poutavé ukázky pořádkové jednotky Policie ČR, jízdní policie na koních od Městské policie Praha, či ukázky výcviku služebních policejních psů.

Největším trhákem celého dne byl zákrok zásahové jednotky Policie ČR z Královéhradeckého kraje, kdy nejprve zlikvidovala a zatkla pachatele jedoucího v automobilu, ten však unikl a proto musela zásahovka slanit do objektu kde se nacházel.

Trhavinou se policisté dostali skrze okno do objektu a jelikož byl pachatel při zákroku zraněn, byla na místo povolána lezecká skupina HZS, která odtransportovala zraněnou osobu z vysokého objektu na zem a předala ji k ošetření zdravotnické záchranné službě.

Celý den den si všichni náramně užili a snad za vše mluví věta, která zazněla od malého účastníka akce: „Mami to bylo tak úžasný!“

Integrovaný záchranný systém v okrese Náchod

Na území okresu Náchod je denně připraveno zasáhnout 25 profesionálních hasičů, 100 policistů, 15 zdravotnických záchranářů a desítky jednotek sborů dobrovolných hasičů

Základy IZS v Náchodě byly položeny již v pol. 90. let

Na území okresu Náchod evidujeme ročně v průměru 300 společných zásahů všech tří základních složek.

Za posledních 10 let zasahovali na Náchodsku profesionální hasiči a policisté společně u 7 tisíc událostí, profesionální hasiči a záchranáři ZZS společně u 3 tisíc událostí.

45 let profesionálních hasičů na Náchodsku

V roce 1971 vznikl Veřejný požární útvar (VPÚ) se sídlem v Náchodě. Zajišťoval nepřetržitou službu okresní ohlašovny požáru. V třísměnném systému sloužilo v roce 1971 celkem 15 příslušníků. Výjezdy k požárům zajišťovali příslušníci VPÚ společně se členy dobrovolného Městského požárního sboru Náchod.

VPÚ měl k dispozici 1× ASC 16 RTH (automobilní stříkačka cisternová), 1 x DVS 8 Praga RN a 1× DVS 8 T 805 (dopravní vozidlo směny) a DS 16 (dvoukolová motorová stříkačka).

Dnes (v roce 2016) je zde Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje – územní odbor Náchod, který je dislokován na centrální stanici ve Velkém Poříčí a na pobočných stanicích v Broumově a Jaroměři. Službu zajišťuje 70 příslušníků v třísměnném systému.

25 let Policie ČR

Policie České republiky je ozbrojený bezpečnostní sbor České republiky, který vznikl 15. července 1991. Jeho cílem je chránit bezpečnost osob a majetku, veřejný pořádek a předcházet trestné činnosti.

Plní úkoly podle trestního řádu, úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené mu zákony, předpisy Evropských společenství a mezinárodními smlouvami.

Útvary na Náchodsku jsou organizačně začleněné do struktury Územního odboru PČR Náchod a působí zde 248 policistů zařazených do Služby uniformované policie s 8 obvodními odděleními (Náchod, Hronov, Police nad Metují, s policejní stanicí Teplice nad Metují, Broumov, Jaroměř, Nové Město nad Metují a Červený Kostelec), Dopravního inspektorátu a Služby kriminální policie a vyšetřování.

Sdílet