Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři z jezera vytáhli 11 jachtařů

Jedenáct lidí dnes hasiči a vodní záchranáři zachránili z vody Dolní nádrže vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku.

Jednalo se o účastníky závodu plachetnic, které na hladině jezera zastihly prudké poryvy větru. Řadu lodí vítr převrátil a desítky jachtařů se ocitly ve vodě. Hasiče o situaci na tísňovou linku v 10.21 hodin informovali členové Vodní záchranné služby ČČK, kteří mají v areálu vodních sportů v Pavlově u Dolní nádrže základnu. K záchraně lidí z vody spolu s vodními záchranáři vyrazili hasiči ze stanice v Mikulově, z letiště v Brně-Tuřanech odstartoval vrtulník Policie ČR s hasiči – leteckými záchranáři na palubě.

Vítr na hladině jezera celkem převrátil 18 plachetnic s dvoučlennými osádkami. Hasiči a vodní záchranáři k nim spustili čluny, do akce se zapojila také osádka vrtulníku. Celkem bylo z vody zachráněno 11 lidí, z toho dva jachtaře vytáhli letečtí záchranáři pomocí vrtulníku Bell 412. Jednoho člověka na palubě vrtulníku dopravili na břeh, druhého do člunu záchranářů.

Všech 11 účastníků závodu plachetnic se podařilo dostat na břeh. Při náročné záchranné akci bylo zraněno pět lidí, z toho jeden člen Vodní záchranné služby ČČK Nové Mlýny. Jednadvacetileté jachtařce, která utrpěla vážnější zranění nohy, hasiči nasadili vakuovou dlahu a sanitka mladou ženu převezla do nemocnice v Břeclavi. Ostatní zraněné lékař ošetřil na místě.

Po záchraně osádek převrácených lodí z vody hasiči spolu se záchranáři z jezera postupně dopravovali ke břehu i plachetnice. Sedmnáct lodí se podařilo dostat na břeh, k vytažení jedné lodě, která se potopila ke dnu, byli povoláni potápěči.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet