Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sousedská výpomoc

Pražští hasiči zasahovali na Novém Zélandu. Skupinka, která se po světových hrách vydala na cestu kolem Zélandu, dokazovala své kvality a umění přímo v praxi.

Na cestě, severně z města Queenstown, nás v horách předjížděl motocyklista, který se plně nevěnoval řízení. Kouřil a kochal se pohledem na vodopád Faintal fall a horu Burn Top. Několik sekund po té co nás předjel, přehlédl pravotočivou zatáčku. Jeho snaha o udržení motocyklu na vozovce zkončila smykem a motocykl i řidič nám okamžitě zmizeli z očí. Ihned jsme zastavili a začali záchrannou akci.

Motocyklista, až na odřený malíček pravé ruky, jako zázrakem vyvázl bez zranění. Zdemolovaný motocykl, který ležel o 15 metrů hlouběji, jsme za pomoci jednoho lana a automobilu vyprošťovali bezmála dvě hodiny. Američan, který si motocykl vypůjčil na cestu po ostrově, nám nejen poděkoval, ale chtěl i platit. Finanční odměnu jsme odmítli. Další návrh pozvání na drink na 200 km vzdaleném ledovci Fox Glacier jsme přijali. A skutečně po 3.5 hodinové jízdě jsem se s ním i jeho přáteli potkali.

Předešlý den jsme absolvovali jednu z místnich atrakcí, jízdu na Jet Boatu. Jet Boat je rychlý člun s motorem Chevrolet o objemu 8,2 litru, který vozí turisty po zdejších horských divokých řekách skalnatými soutězkami rychlostí 60 – 70 km / hod. Jde o skutecně vzrušující zážitek. Ale všichni jsme se shodli na názoru, že vyproštění motocyklu v horském terénu téměř bez prostředků, je zžitkem neméně tak silným.

PS. Akce proběhla dne 7.11. 12 :30 – 14:45 místního času tzn. 7.11. 00:30 – 02:45 našeho času. Družstvo ve složení Jirka Kotáb. Petr Gazur a Bohouš Dušek jsme příslušníci právě sloužící směny C. Žádám příslušné velitele o evidenci práce v nočních hodinách. Na akci se dále podílel Láďa Plavec – SDH Krč.

Z lazeňského městečka Rotorua vás zdraví
Bohous Dušek
Sdílet