Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dvakrát u těžké havárie motorkáře a u požáru domu

Dne 18. 9. 2011 vyjížděli opakovaně profesionální hasiči ze stanice Uherské Hradiště na pomoc po několika mimořádných událostech. Kromě požáru rodinného domu zasahovali hasiči také dvakrát u havárie motorkáře v kopcích u Buchlovic. Jedna z nehod skončila tragicky.

12:47 – Buchlovice – Střílky

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na pomoc po hlášené havárii motorkáře v kopcích u Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním tahu I/50 došlo k vážné havárii motorkáře.

Řidič motocyklu projížděl zatáčkovitým úsekem silnice, když v jedné ze známých a nebezpečných zatáček havaroval. Při havárii muž utrpěl těžké zranění a po ošetření byl odvezen do nemocnice.

Hasiči zajistili stroj proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla částečně omezena doprava na hlavním tahu.

15:51 – Uherský Ostroh

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela se dvěma cisternami, posílena o dobrovolné hasiče z Uherského Ostrohu a jednotku profesionálů z Veselí nad Moravou (JmK), na hlášený požár rodinného domu.

Manželé opustili svůj rodinný dům, když během jejich nepřítomnosti došlo k požáru v jedné z místností. Požár jako první zpozoroval soused, který si všiml kouře ze střechy. Sám se také přes zahradu dostal do vedlejšího domu, kde zjistil požár. Rychle se mu také podařilo vyjet sousedovým autem před dům a ochránit ho tak před zasažením. Na pomoc byli přivoláni hasiči a do jejich příjezdu se navíc pokusil plameny hasit. Během několika minut se k němu také připojil sám majitel, který se zrovna vracel domů.

Po příjezdu hasičů se podařilo proniknout do přízemního domu, kde byl zjištěn rozšířený požár. Plameny se dostaly z přízemí přes strop na půdu, kde byla uskladněna sláma. Požár zachvátil střechu a částečně se dostal i na sousední dům. Požár byl postupně lokalizován a uhašen asi po devadesáti minutách. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo na technickou závadu na varné konvici, která byla ponechána pod napětím a bez dozoru. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 60.000 Kč. Včasným zásahem se podařilo uchránit další majetek asi za 300 tis. Kč.

17:58 – Buchlovice – Střílky

Vracející se jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště byla ještě před návratem na stanici vyslána na další těžkou havárii motorkáře do kopců u Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve stejné zatáčce, jako po poledni, došlo znovu k havárii řidiče motocyklu.

Pětatřicetiletý motorkář nezvládl zatáčku a havaroval na stejném místě, kde hasiči zasahovali už odpoledne. Následkům těžkého pádu muž na místě podlehl a nepodařilo se ho zachránit.

Hasiči znovu zajistili stroj proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu byla znovu omezena doprava.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet