Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rallye Albrechtice 2011

V sobotu 17. září se kopřivničtí hasiči již po třetí zúčastnili záchranářské soutěže Rallye Albrechtice. Jedná se o soutěž pro jednotky dobrovolných hasičů, kde jsou pro hasiče nachystány v jednotlivých etapách různé disciplíny, převážně ty, které velmi reálně napodobují opravdový zásah.

Letošní ročník si pro nás přichystal celkem 11 událostí, rozdělených do dvou etap. Po dvou ročnících, kdy jsme si přivezli první místa, jsme letos ve velké konkurenci skončili na druhé příčce, těsně za víteznou jednotkou Ostrava – Muglinov.

První etapa soutěže začala pro naše šestičlenné družstvo disciplínou nazvanou „Železný hasič“. Celé družstvo postupně přeneslo 80 kg figurínu, provedlo 40 úderů v hammer-boxu, vystoupalo se dvěma 15 kg barely, proběhlo s 2 ks „B“ hadic překážkovou dráhu a poté zpět na své místo dopravili hasičskou figurínu.

Pár minut po splnění prvního úkolu vyjel pomyslně pro jednotku výjezdový lístek oznamujicí dopravní nehodu dvou osobních vozidel. Po příjezdu k dopravní nehodě byl zjištěn požár jednoho z havarovaných vozidel. V obou vozidlech se nacházely zraněné osoby – celkem tři, jednalo se o lehké, středně těžké a těžké zranění.

Dopravní nehodou však záchrana osob neskončila. „Operační středisko“ vysílá jednotku okamžitě k další události, tentokrát k zaklíněné osobě pod vozidlem v autodílně v obci Albrechtice. Záchranou osob pokračovaly další dva zásahy, které ukončily dopolední etapu. Jednalo se o tonoucí osoby na Těrlické přehradě a úraz el. proudem v dílně.

Oběd, chvíle odpočinku a jednotka opět vyjížděla k soutěžním výjezdům. Po obědě na hasiče čekal nelehký úkol, který v opravdových situacích řeší pouze jednotky Hasičského záchranného sboru České republiky se svými plně vybavenými lezeckými družstvy či skupinami. I tento úkol však naše jednotka zvládla. Po pádu muže do rokle pod mostem se museli hasiči slanit, muže ošetřit a po laně dopravit na most, kde byla osoba předána zdravotnické záchranné službě. Podobně složitý úkol jsme řešili ještě v podvečer, kdy do přibližně 3 m hluboké studny spadl 11ti letý chlapec, který byl v bezvědomí.

Vysláním na požár zemědělské budovy pokračuje odpolední etapa. Na místě již pobíhá rozrušená dívka, která veliteli zásahu předává informaci o uvězněné babičce někde v prostoru budovy. Hasiči za použití dýchací techniky vnikli se zavodněným vodním proudem do budovy, provedli likvidaci požáru a vynesli osobu mimo budovu.

V odpolední etapě byla připravena i disciplína, kterou hasiči na soutěži v záchranářských disciplínách nečekali, ale nebyl problém v tom, aby byl úkol splněn. Na hasiče čekala základna s „mašinou“ a hadicemi. Následoval netradiční požární útok na dva terče a po odběhnutí velitel zásahu dáva družstvu na základě pokynu op. střediska povel k odjezdu na základnu. 15 minut odpočinku a družstvo s vozidlem Mercedes-Benz Vito vyráží k úniku nebezpečné látky z cisterny. Na místě docházelo k úniku většího množštví nebezpečné látky, která zranila dvě osoby. V protichemických oblecích hasiči zachránili celkem dvě osoby. Zachráněným životem jsme ukončili i náš poslední výjezd, kde jsme rozmlouvali sebevražedkyni skok pod vlak.

Po dojezdu na základnu, zhodnocení dne a výsledků jednotek přišlo na řadu vyhlášení vítězů. Výsledky přinášíme pod článkem. Soutěž se opět jako každý rok vydařila a my děkujeme hasičům z Albrechtic a všem pořadatelům za výbornou akci, ale především odbornou přípravu, která je díky velmi skutečných zásahů opravdu nenahraditelná.

Výsledky Rallye:

  1. místo – JSDH Ostrava Muglinov (1053 b.)
  2. místo – JSDH Kopřivnice (1030 b.)
  3. místo – JSDH Horní Suchá (691 b.)
  4. místo – JSDH Havířov-Město (613 b.)
  5. místo – JSDH Rychvald (517 b.)
  6. místo – JSDH Havířov-Životice (277 b.)

foto a info: JSDH Kopřivnice

Sdílet