Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zcela zničil sklad papíru

V pondělí nad ránem došlo k velmi rozsáhlému požáru skladu s papírenským zbožím v Holešově, který zničil veškerý uskladněný materiál a škody jdou do desítek milionů korun. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Kroměříže a Bystřice pod Hostýnem se čtyřmi cisternami a AZ.

Profesionály posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Holešov, Zahnašovice a Racková. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru skladu s papírenským zbožím. Požár byl zpozorován příliš pozdě a hasiči na místo přijeli v době, kdy byla celá skladovací budova v plamenech a celá střecha se zřítila dovnitř haly.

Hasiči rozvinuli pět proudů vody a začali s intenzivní lokalizací požáru. Během prvních minut došlo uvnitř haly k několika silným detonacím a hasiči museli postupovat velmi obezřetně. Po násilném otevření několika vchodů skladu se hasičům odkryla plocha asi 80 × 40 metrů, která byla celá pod plameny. Místy požár šlehal až do výšky deseti metrů a velitel zásahu si vyžádal vyslání posilových jednotek a cisteren.

02:00 hod.
Při průniku do skladu si hasiči všimli mnoha uložených tlakových nádob na plyn. Oheň kolem nich musel být rychle uhašen, lahve byly také postupně ochlazeny a vynášeny před budovu. Jen během první hodiny zásahu se hasičům podařilo včas vynést asi patnáct tlakových nádob na propan-butan.

03:00 hod.
Po další hodině intenzivního hašení plameny polevily, ale rozsah poškození uskladněného zboží nedával prakticky žádnou šanci na jeho záchranu. Hasiči se snažili z mnoha proudů vody skrápět všude poletující části hořícího papíru, které byly uvolňovány požárem a vylétávaly ze skladu odkrytou střechou.

03:10 hod.
Ze Zlína na místo přijel velící důstojník směny, který nařídil kontroly střech okolních budov proti možnému přenesení požáru. Jednalo se především o nedalekou výrobní halu čokoládoven s nočním provozem.

Vanoucí vítr odnášel popílek a kouř mimo hlavní obydlenou část města Holešova.

04:00 hod.
Vzhledem k rozloze zasažené plochy se velitel zásahu rozhodl omezit hlavní hasební práce a postupně se připravit na práce likvidační a dohašovací. Ze stanice v Kroměříži bylo na místo vysláno vozidlo s větší zásobou dýchacích přístrojů a náhradních náplní se stlačeným vzduchem.

04:30 hod.
Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do nitra skladu a začali s dohašováním. Likvidační práce budou trvat pravděpodobně až do odpoledních hodin.

05:00 hod.
Byly ukončeny kontroly střech okolních objektů. Prohlídkou nebylo zjištěno jejich poškození od poletujícího popílku a hořících částí papíru. Majitelům bylo doporučeno další preventivní hlídání střech.

06:00 hod.
Hasiči se dostali k velkým hořícím balíkům a rolím papíru, které je nutné rozebrat a postupně dohasit.

07:00 hod.
Promrzlí a vyčerpaní hasiči byli postupně vystřídáni novou směnou. Dál pokračují dohašovací práce. Na místo musí přijet těžký nakladač, který začne postupně rozebírat stohy balíků s papírem.

08:00 hod.
Z místa požáru pořád stoupá kouř, který je větrem unášen stále mimo obydlenou část města a dál do polí. V okruhu asi 200 metrů poletuje popílek z hořícího papíru. Kompletuje se tým vyšetřovatelů hasičů, který začne na místě požáru pracovat kolem desáté hodiny dopoledne.

09:00 hod.
Na místo přijel těžký nakladač, který bude rozebírat role s papírem a vyvážet zničené papírenské zboží. Technické služby města Holešov na místo také vyslaly nakladač, který bude tzv. čistit cestu uvnitř skladu pro těžký stroj.

10:00 hod.
Vyšetřovatelé hasičů a policie si stanovili možné verze vzniku požáru. Nebylo vyloučeno úmyslné založení požáru, ale prošetřuje se i možnost závady na elektroinstalaci, závady na akumulačních kamnech, závady na strojích a zařízeních apod. Případ bude nadále ve společném šetření s policií, která také na místo požáru vyslala své specialisty z Brna. Ti šetří velmi podobný nedávný požár v obci Zaječí.

Vyšetřovatelé potvrdili, že převážnou část zboží tvořil toaletní papír a zbytek role s balícím papírem a další papírenské zboží.

11:00 hod.
Těžký nakladač ukončil vyvážení ohořelých balíků papíru. Hasiči dál likvidují zbytky malých ohnisek požárů a zvažuje se další postup prací. Velitel zásahu snížil počet zasahujících hasičů na nezbytné minimum.

13:00 hod.
Na místě požáru zůstaly jen jednotky sboru dobrovolných hasičů, které dohlíží na postupné dohoření některých částí papírenského zboží.

Vyšetřovatelé se na místě domluvili, že zítra 28. 2. 2006 na místo přijede speciální výjezdová skupina expertů laboratoří HZS z Prahy a specialisté PČR z Brna k dalšímu podrobnému ohledání a zajištění stop. Bude přivezen i speciálně cvičený pes pro hledání stop na místech požárů.

Vyšetřování tohoto případu je věnována maximální pozornost, a proto jsou využívány všechny dostupné prostředky a odborníci z několika oborů ke zjištění příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatelé a policisté zjišťují potřebné informace také od svědků události a oznamovatelů.

Vyšetřovací skupině byla prozatím majitelem potvrzena předběžná škoda vzniklá požárem ve výši 30 mil. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet