Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Srážka vlaku s osobním vozidlem

Dne 15. 9. 2011 v 11:00 hod. proběhlo ve společnosti ArcelorMittal Ostrava a.s., námětové cvičení složek IZS na téma srážka osobního vozidla se čtyřmi zraněnými a drážní lokomotivou.

Celé námětové cvičení bylo předem připravené ve spolupráci s HZS podniku ArcelorMittal Ostrava a.s., Oblastním spolkem Českého červeného kříže Ostrava, dále s oddělením bezpečnosti ArcelorMittal Ostrava a.s., závodem 5 – doprava, který zabezpečil přistavení vraku osobního vozidla a drážní lokomotivy, Policii ČR-služebna Vratimov a bezpečnostní službou Fénix s.r.o., která koordinovala dopravu v místě cvičení.

Mimořádná událost byla ohlášena náhodným kolemjdoucím na tísňovou linku 155 integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje v Ostravě. Na místo byla ihned vyslána místní RZP s lékařem, sestrou a dvěma záchranáři. Dále byla povolána místní jednotka HZS ArcelorMittal Ostrava a.s., se třemi zásahovými vozidly. Z důvodu četnosti zraněných a jejích poranění, byl na místo povolán další záchranný tým a to z Oblastního spolku ČČK Ostrava, který byl již před samotným zahájením cvičení v pohotovosti na stanici HZS podniku.

O cvičení bylo předem informováno IBC Moravskoslezského kraje, tak aby nedošlo k výjezdu dalších složek IZS, které by ve skutečné situaci byly aktivovány. Podniková jednotka HZS provedla standardní zajištění vozidla proti požáru a nežádoucího pohybu. Lékařské týmy provedli zajištění základních životních funkcí u zraněných osob v havarovaném vozidle a vedoucí lékař upřesnil zasahující jednotce HZS prioritu u jednotlivých zraněných k vyproštění.

Jednotka HZS podniku provedla postupné odstranění obou bočních dveří a sloupku, tak aby se k osobám mohl dostat zdravotní tým. Po vyproštění poslední osoby provedla jednotka zasypání uniklých provozních kapalin a následnou očistu vozovky od případných krevních skvrn. Po té bylo celé námětové cvičení ukončeno a jednotlivé složky IZS se vrátily zpět na své základny. Hodnocení celého námětového cvičení pro zasahující jednotku HZS bylo vedením označeno, jako profesionální. Musím však dodat, že jednotka HZS ArcelorMittal a.s. Ostrava, zasahuje u podobných nehod jen sporadicky.

Velitel čety Kuruc Robert
HZS ArcelorMittal Ostrava a.s.

Sdílet