Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči soutěžili ve vyprošťování, noví příslušníci skládali slib

Dne 20.9. se od 9:00 hodin konal v České Lípě u obchodního domu Banco slib čtrnácti nových příslušníků Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Slavnostní událost byla spojená s krajským kolem soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Zde se utkalo celkem 6 čtyřčlenných týmů, a to z jednotlivých územních odborů i krajského ředitelství. Nechybělo ani družstvo drážních hasičů z Liberce.

Na začátku si zástupci týmů vylosovali pořadí s určitým scénářem, který ale nevěděli dopředu. Jednou tak museli vyprostit osobu z automobilu po nárazu do sloupu, jehož část auto zavalila, podruhé to bylo třeba při nehodě dvou vozů, přičemž jeden tvořil překážku na kapotě druhého. Pravidla závodu navíc hasiče vedla k rychlé a přesné práci, neboť svůj úkol museli splnit do patnácti minut. Za každých 20 sekund navíc pak byli penalizováni jedním minusovým trestným bodem a pokud by přesáhli limit dvaceti minut, byli by ze soutěže vyloučeni. To se ale nestalo ani jednomu družstvu. Během vyprošťování kontrolovali hasiče rozhodčí a posuzovali jejich schopnosti v taktice, provedení samotného zásahu a také v oblasti první předlékařské pomoci.

Zlato získali hasiči z Územního odboru Jablonec nad Nisou, kteří dosáhli 340 bodů, stříbrnou pozici vybojovali z libereckého krajského ředitelství denní příslušníci s 339 body a na třetí příčce stanuli domácí hasiči z České Lípy s výsledným součtem 337 bodů. Ostatní výsledky naleznete v přiložené listině.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
výsledková listina vyprošťování 2011cl.pdf zobrazit online PDF 302 kB