Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace hmyzu v zemi

Ve dvou případech za posledních 14 dní zasahovala jednotka SDH Velké Pavlovice u likvidace obtížného hmyzu, který si vytvořil hnízdo pod povrchem země.

V prvním případě si hmyz (asi vosy) vytvořil hnízdo v zahradě domu. Nejprve se hmyz snažila zlikvidovat sama majitelka. Poté dostala několik žihadel a zavolala si na pomoc raději hasiče. Ti se na místo dostavili s patřičnou výstrojí, protože byli informováni, že je hmyz obzvláště agresivní. Potvrdilo to i první žihadlo do palce jednoho z hasičů.

Protože jednotka není zatím vybavena ochranným oblekem a kuklou „včelařů“, jako ochrana hlavy byla použita nomexová kukla. Jak se ukázalo později, ochrana to byla dostatečná a to přesto, že hmyz na hlavy zasahujících hasičů útočil. Na díru v zemině byl přiložen vysavač a postupně byl hmyz vysáván. Zemina byla odryta a hnízdo bylo zlikvidováno úplně.

Téměř stejný scénář měla likvidace hmyzu v předzahrádce domu o několik dní později. Zde se hmyz „ubytoval“ v zemině pod ovocným stromem a dorážel na procházející lidi. Hmyz nebyl sice už tak útočný jako v předešlém případě (možná kvůli chladnému počasí), ale zato se postupně k hnízdu slétával. Hasiči tedy nechali v už vybraném hnízdě vysavač a jak se hmyz vracel, byl postupně odsáván. Tah vysavače sbíral hmyz i když se přiblížil jenom nad hnízdo.

Petr Hasil SDH Velké Pavlovice

Petr Hasil
SDH Velké Pavlovice

Sdílet