Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořel starý pivovar

V pondělí, 27. února 2006, v půl čtvrté ráno vyjely jednotky požární ochrany Libereckého kraje k požáru starého pivovaru do obce Čistá u Horek č.p.9, kde momentálně sídlí stavební firma Setter a.s.

Při příjezdu na místo hasiči zjistili, že celá střecha budovy je v plamenech. Operační důstojník ihned zažádal dispečink ČEZ o vypnutí elektrické energie. Hasiči na místě rozvinuli 5 hasebních proudů. Kvůli velkému zakouření museli být nasazeny přetlakové ventilátory a hasiči zasahovali v dýchací technice. Při zásahu bylo nutné rozebírat střešní konstrukci a vyklízet místnosti. Zásah probíhal v prvním patře budovy a velmi ho znesnadňovala místy až půlmetrová vrstva spadané střešní krytiny a dalších ohořelých zbytků střechy. Požár o rozměrech 18 × 11 metrů se podařilo lokalizovat ve čtvrt na pět a zlikvidovat krátce po půl deváté.
Na místě zasahovala jednotka HZS LK stanice Jilemnice a dobrovolní hasiči obcí Čistá u Horek, Studenec, Jilemnice, Nedaříž a Dolní Kalná v celkovém počtu 46 hasičů s šesti automobilovými cisternami. Voda do cisteren byla doplňována z místního rybníka. Protože se objekt nachází přímo u rušné komunikace, museli hasiči řídit dopravu. Vlivem ranního mrazu začala hasební voda na komunikaci zamrzat, a proto musel být povolán posypový vůz.
Příčinou vzniku požáru bylo vznícení trámu zazděného do komínového tělesa, což prokázala i tlaková zkouška. Požárem byla zničena střecha budovy a vrchní místnosti byly poškozeny očouzením. Požár naštěstí nezasáhl druhou část budovy, kde jsou garážovány stavební stroje. Majiteli vznikla škoda ve výši přibližně 450 tisíc korun.
Sdílet