Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva kamiony sešrotovaly dodávku

Dnes 28. 2. 2006 v 09:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké dopravní nehodě v Tlumačově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem a technickým vozidlem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55, v centru Tlumačova, došlo k dopravní nehodě mezi dvěma cisternami a dodávkou zn. Mercedes. První cisterna a za ní jedoucí dodávka dobržďovaly před křižovatkou, když další cisterna za dodávkou nestačila včas zastavit. Náraz zdemoloval dodávku mezi oběma cisternami a uvnitř zůstal zaklíněn řidič se zraněním na nohou. Při sevření se dodávka zlomila v polovině vozu, což snížilo celkový tlak na kabinu. První cisterna převážela vysoce hořlavou kapalnou látku a při nárazu došlo k lehkému poškození zadní části opláštění nádrže. Samotná nádrž poškozena nebyla a nedošlo k úniku ani převážené látky, ani provozních kapalin. Dodávka doručovací služby byla naložena balíky. Druhá cisterna vezla plný náklad sazí a hmotnost soupravy byla podle řidiče 40 tun.

Hasiči okamžitě použili speciální hydraulické zařízení k vyproštění zraněného řidiče dodávky. Silně zdemolovaná přední část vozu uvěznila nohy řidiče. Hasiči museli postupně odstranit dveře, roztáhnout část kabiny a uvolnit sevření. Po vytažení byl řidič přenesen na transportní lůžko zdravotnické služby a dopraven do sanitky. Po dalším nutném ošetření byl převezen do nemocnice k hospitalizaci.

Při dopravní nehodě došlo k většímu úniku provozních kapalin z dodávky. Olejová skvrna byla během krátké chvíle dalšími řidiči rozježděna a vytvořil se nebezpečný kluzký úsek v délce asi padesáti metrů. Velitel zásahu musel na místo povolat další vůz se sorbenty k nutnému očištění celého úseku silnice.

Veškerá doprava z hlavního tahu musela být odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy. Ty vedly přes okolní malé obce a úzké silnice. Na důležitých křižovatkách v okolí usměrňovali policisté velký dopravní nápor.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet