Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do nemocnice přijeli lidé zasažení radioaktivitou

K dekontaminaci lidí zasažených radioaktivním zářením dnes hasiči vyjížděli do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice.

Zásah byl součástí cvičení Dezaktivace 2011, při němž si zdravotníci i členové krizového managementu nemocnice ověřovali možnosti příjmu a ošetření pacientů, zasažených radioaktivitou. Zdravotníci na oddělení urgentního příjmu podle modelové situace obdrželi hlášení, že do nemocnice míří sanitka se dvěma muži zraněnými při výbuchu v jaderné elektrárně v Dukovanech.

Z hlášení vyplynulo, že zranění mohou být zasaženi radioaktivním zářením. Vzápětí na vrátnici nemocnice neočekávaně přijelo auto se čtyřčlennou osádkou a řidič oznámil, že jedou z dukovanské elektrárny, kde byli v blízkosti výbuchu a mají obavy ze zasažení zářením. Auto bylo nasměrováno ke vchodu do oddělení urgentního příjmu, zdravotníci se začali připravovat na krizovou situaci a o pomoc požádali hasiče.

Do nemocnice vyjeli hasiči z nejbližší požární stanice ve Starém Lískovci a také jednotka z centrální stanice v Lidické ulici s vozidlem chemické služby a kontejnerem se zařízením k likvidaci chemických havárií. Z chemické laboratoře školícího střediska HZS JmK v Tišnově do nemocnice vyjel tým chemiků s dozimetry na monitorování radioaktivity.

Zdravotníci v ochranných oblecích postupně přejímali osádku osobního auta a poté také dva zraněné dělníky zasažené radioaktivitou. Hasiči v ochranných oblecích postavili mobilní dekontaminační stanoviště a pomáhali zdravotníkům při přejímání všech osob z jaderné elektrárny. U dvou zraněných mužů zdravotníci pomocí sprchy dekontaminačního bazénku dosáhli snížení jejich kontaminace zářením na podlimitní hodnoty, a muže převezli k dalšímu ošetření.

Hasiči se postarali o očistu osádky osobního auta v dekontaminační sprše mobilního stanoviště před budovou. Po izolaci kontaminovaného oblečení a podrobném proměření a dekontaminaci všech použitých předmětů a zařízení byl zásah ukončen.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet