Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch na Liberecku. V akci bylo 10 jednotek

Deset jednotek hasičů s třinácti cisternovými vozy bojovalo s požárem obytného domu v Proseči nad Nisou. Výbuch a následný požár byl ohlášen na linku tísňového volání 112 dvě minuty před sedmou hodinou ranní.

Zasahovali zde profesionálové z Jablonce nad Nisou, Liberce a dále dobrovolné jednotky. Jednalo se o požár obytného domu, kde při příjezdu hasičů byla plameny zasažená podkrovní část, tedy zhruba čtvrtina domu. Na místě byla předána jedna popálená osoba záchranářům. Po dalším hledání hasiči našli v podkroví torzo ohořelého těla.

Vzhledem k mimořádné události byl zřízen štáb velitele zásahu. Při požáru hasiči v silně zakouřeném prostředí zasahovali v dýchací technice a k likvidaci požáru použili dva vodní proudy vnitřní částí budovy a jeden vodní proud z automobilového žebříku. Ještě v devět hodin hasiči prováděli dohašování v krovech a hledali skrytá ohniska požáru. Kolem desáté se pak začali vracet na základny, na místě se bude střídat jednotka na dohlídku.

Příčina a okolnosti výbuchu s následným požárem jsou v šetření Policie ČR.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková, Policie ČR:

Z důvodů dohašování objektu mohli policisté vstoupit do objektu až v pozdních odpoledních hodinách, kdy bylo provedeno detailní ohledání domu. Ohledání byl přítomen policejní vyšetřovatel, kriminalističtí technici, psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání látek, které způsobují hoření, dále pak vyšetřovatel hasičů a specialisté na elektroinstalaci a plynová zařízení.

Po včerejším ohledání místa ale zatím policisté ani znalci nedospěli k jednoznačnému závěru, proč k výbuchu došlo a co jej způsobilo. Ohledáním se ale nepotvrdily spekulace o tom, že by v bytě explodovala varna na výrobu drog.

Šetření i nadále pokračuje, znalci budou vyhodnocovat vzorky, které na místě zajistili. Velmi důležitá bude pro policisty výpověď muže, který je v současné době hospitalizován s popáleninami na cca 30 procentech těla ve vinohradské nemocnici a není prozatím schopen výslechu.

Sdílet