Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Nových Mlýnech cvičí zásahy na vodě

Zejména záchrana osob z vody a dalších míst byla dnes na pořadu prvního dne mezinárodního cvičení Nové Mlýny 2011 na Břeclavsku.

V autokempinku Merkur u Horní nádrže vodního díla Nové Mlýny se dnes utábořilo na 200 českých a rakouských hasičů. Do dějiště dosud největšího mezinárodního cvičení, jehož program patří společným zásahům při povodních, si hasiči z obou zemí přivezli i těžkou a speciální techniku.

První den cvičení věnovali zejména nácviku záchrany osob pomocí obojživelných automobilů, člunů, lan a další lezecké techniky, improvizovaného přívozu přes řeku atd. Na břehu jezera hasiči zkoušeli také nejvýkonnější zařízení na odčerpávání vodních lagun a stavění mobilních protipovodňových hrází pomocí obřích vaků naplněných vodou.

V sobotu dopoledne cvičení vyvrcholí nácvikem záchranářských činností na čtyřech místech u Horní nádrže vodního díla a řeky Dyje v Drnholci a u Brodu nad Dyjí. Čeští hasiči budou procvičovat záchranu osob z vody pomocí osádky vrtulníku Policie ČR ve spolupráci s hasiči – leteckými záchranáři, záchranu a evakuaci osob pomocí obojživelné techniky, odstraňování předmětů a překážek z vodní hladiny pomocí výbušnin, nasazení mobilního protipovodňového zařízení, a přečerpávání velkých objemů vody pomocí mobilní čerpací stanice MČS 1500.

Rakouští hasiči se budou věnovat záchraně osob z vody a nasazení potápěčů, vytvoření mobilní konstrukce na mostu k záchraně osob z vody pomocí hasiče – lezce, záchraně osob na řece pomocí člunů a vytvoření převozu u mostu přes řeku.Cvičení Nové Mlýny v sobotu 24. září začíná v 8 hodin a bude ukončeno ve 14 hodin.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet