Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

200 krůt uhynulo při nehodě

Na deset hodin dnes (1. 3. 2006) zaměstnala profesionální hasiče z Nového Jičína dopravní nehoda čtyř nákladních aut v Novém Jičíně na hlavním silničním tahu z Hranic na sever do Příbora a Frýdku-Místku, označená jako I/48. Ilustrační foto

Jedno z aut totiž vezlo v návěsu a přívěsu 840 krůt z jižní Moravy na sever do Polska. Při nehodě uhynulo zhruba dvěstě krůt. Řidič stejného kamionu byl zraněn – zlomil si nohu – a byl předán do péče Zdravotnické záchranné služby. Silniční tah byl uzavřen v jednom směru od 10 do 14 hodin.

Nehodu ohlásila na operační středisko hasičů Policie ČR po čtvrté hodině ranní. Na místo přímo na území Nového Jičína mezi čerpacími stanicemi Slovnaft a Benzina vyjela tři vozidla HZS Moravskoslezského kraje (ze stanice Nový Jičín), včetně vyprošťovací Tatry. Hasiči nejprve pochytali čtyři desítky domácích ptáků, kterým se podařilo uniknout z kamionu, ležícího v příkopě na boku. Také sehnali u Vojenského útvaru Hodslavice objemnou síť, která měla zabránit úniku dalších tvorů z kamionu. A vedle toho se technickými zásahy postarali o to, aby na vozidlech nevznikl požár, a zabránili úniku provozních kapalin z vozidel.

V první fázi se hasiči také připravovali na to, že budou muset (podobně jako 30. ledna 2006 v Českém Těšíně při dopravní nehodě kamionu s prasaty) překládat ve spolupráci s pracovníkem okresní veterinární správy v Novém Jičíně a policisty živé i mrtvé kusy na náhradní auta. Na místo nehody ale přijelo dvanáct zaměstnanců polské firmy, kteří se postarali o překládku živých krůt na náhradní kamion a také o naložení zhruba 200 uhynulých kusů na auto, které je odvezlo do kafilerie ke spálení.

Po přeložení krůt hasiči vyprostili kamion s přívěsem z příkopu a asistovali také při naložení na vozidlo odtahové služby. Pak ještě uklidili komunikaci, aby mohla být zprůjezdněna. Poslední hasičský vůz odjel na stanici HZS MSK před půl třetí odpoledne.

ppor. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet