Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři zásahy českolipských hasičů

Hasiči Libereckého kraje, územní odbor Česká Lípa se včera nenudili.

Ve středu, 1. března 2006, v 6:48 hod. byl nahlášen na operační středisko HZS LK požár v restauraci Amado v ulici U Potoka ve Stráži pod Ralskem. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár průtokového ohřívače. Celý prostor byl vlivem hoření plastu velmi zakouřen. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a prostory musely být odvětrány přetlakovou ventilací.
Na místě události zasahovaly jednotky HZS LK stanic Jablonné v Podještědí, Česká Lípa a dobrovolní hasiči obce Stráž pod Ralskem.
Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci průtokového ohřívače. Požárem vznikla přímá škoda 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty se pohybují kolem 300 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Ve středu, 1. března 2006, v půl desáté dopoledne, zasahovala jednotka SDH obce Nový Bor u požáru obytného domu v ul. Dvořákova č.p. 287 v Novém Boru. V přízemí domu má majitel sklářskou huť.
Při příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár podlahových prken v 1. patře domu v prostoru chodby a dvou pokojů. Požár se podařilo lokalizovat majiteli a zaměstnancům firmy ještě před příjezdem jednotky. Po průzkumu jednotka zjistila, že dochází ke skrytému hoření trámů v podlaze a části podlahových prken. Jednotka provedla rozebrání podlahové krytiny a uhašení ohnisek požáru pomocí jednoho vodního proudu. Dále hasiči odvětrali zakouřené prostory. Požár byl zlikvidován v 10:19 hod. a po závěrečné prohlídce bylo majiteli protokolárně předáno požářiště.
Příčinou vzniku požáru může být podle vyšetřovatele HZS LK sálavé teplo od komínového tělesa. Není ale zcela vyloučena ani nedbalost nebo úmyslné zapálení, což vyloučí až šetření Policie ČR. Majiteli vznikla přímá škoda ve výši 30 tisíc korun, uchráněné hodnoty jsou 3 milióny. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Ve středu, 1. března 2006, v 15:26 hod. vyjely jednotky HZS LK stanice Jablonné v Podještědí, Česká Lípa a jednotka SDH obce Stráž pod Ralskem k požáru v bytové jednotce v Ralsku, část Náhlov 125. Požár byl ohlášen dcerou majitele bytu.
Při příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se jedná pouze o žhnutí a zakouření bez plamene. Požár byl již lokalizován majitelem, který byl zraněn popálením. Operační středisko zavolalo Zdravotnickou záchrannou službu, která muže ošetřila a převezla do nemocnice. Hasiči na místě zkontrolovali elektroinstalaci.
Na místě bylo zjištěno, že požár vznikl následkem zapalování kotle na pevná paliva za pomoci benzínu. Požárem byly poškozeny dveře a celý byt byl očazen zplodinami hoření. Majiteli bytu vznikla škoda ve výši 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty se pohybují okolo 10 tisíc korun. Místo zásahu bylo předáno Policii ČR a je v šetření policejním technikem.
Sdílet