Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové ,,déáčko" v Uničově

Ve středu 7. 9. 2011 převzal starosta Města Uničov Mgr. Dalibor Horák před radnicí klíče od nového dopravního automobilu od zástupců firmy ZHT Group s.r.o. Hranice a Mercedes Moravia s.r.o. Olomouc.

Následně klíče a potažmo celé vozidlo předal do užívání jednotce Sboru dobrovolných hasičů. Jedná se o hasičský speciál na podvozku Mitsubishi Fuso Canter 3C13D s místem pro 1+5 družstvo. Zvláštností tohoto DA je, že na přání zákazníka je možná varianta vozidla s maximální hmotností do 3500kg, což naše auto splňuje, proto mohou řídit i hasiči – majitelé řidičského oprávnění B.

Když jsme náhodou vloni na podzim narazili na to, že ZHT vyrábí takovouto modifikaci, byli jsme ji obhlédnout a většina z našich členů byla doslova nadšena. Po konzultaci a osobním zhlédnutí panem starostou, s tím, že bychom rádi tuto novinku uvítali v garáži místo dosluhující Avie na tuto variantu přikývnul a přislíbil, že se pokusí v rozpočtu Města najít požadovanou částku.

Vozidlo DA12-L1MS Mitsubishi Fuso Canter je vybaveno hasičským „nářadím“ dle vyhlášky ministerstva vnitra 53/2010 Sb. ve variantě DA s motorovou stříkačkou (PS12). Nástavba vozidla je konstruovaná z vysoce odolných plastových dílů – konktrétně polyprenu, technologií ZHT Strong. Kromě standartních věcí v autě nalezneme plovoucí čerpadlo, elektrocentrálu, elektrickou rozbrusku, osvětlovací stožár, motorovou pilu, motorové kalové čerpadlo, vše samozřejmě i s příslušenstvím. Dále samozřejmě dostatečné množství hadic „B“ a „C“, dýchací techniku, vybavení pro likvidaci obtížného hmyzu a jiné. Na střeše, která není pochůzná, je umístěn 4 dílný nastavovací žebřík a savice k motorovému kalovému čerpadlu.

Výstražné zařízení je z dílny pana Holomého z řady VxL, doplněné na přední masce a na zádi vozidla párem přídavných LED světel modré barvy a vzadu nad dveřmi k PS12 oranžovou sváděcí LED alejí. Vozidlo je vybaveno třílitrovým, čtyřdobým vznětovým motorem s 6ti stupňovou manuální převodovkou. Zadní náprava je konstruována se samosvěrnou uzávěrkou diferenciálu. Na rámu je připevněno tažné zařízení ISO 50 s nosností 2800 kg. Celková délka je jen zhruba o 1 metr větší než standartní hasičská DA Avia.

Náklady na pořízení nového dopravního automobilu 1,5 mil. Kč neslo Město Uničov ze svého rozpočtu a částkou 125 tis. Kč přispěl i Olomoucký kraj. Jsme rádi, že se k nám nové auto dostalo a pevně věříme, že nám bude dobrým pomocníkem při plnění úkolů při mimořádných událostech.

Tomáš Trnka
starosta SDH Uničov

Sdílet