Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Moravanech vybouchl acetylen při čištění kotle

K výbuchu hořlavých par v tlakové nádobě dnes hasiči vyjížděli do firemního areálu v Moravanech na Brněnsku.

Ilustrační foto

Výbuch v areálu v Modřické ulici v Moravanech, při kterém byli zraněni tři lidé, byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v 9.42 hodin. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů ze stanic v Točné a Lidické ulici v Brně. Při příjezdu první jednotky byli všichni zranění v péči zdravotníků a hasiči pomáhali zdravotníkům při jejich ošetřování.

Z průzkumu vyplynulo, že výbuch nastal v tlakové nádobě o obsahu 25 krychlových metrů, která slouží jako zásobník vody pro zdejší stabilní hasící zařízení. Při údržbě a čistění vnitřku tlakové nádoby pracovníci zřejmě používali aceton a výpary této vysoce hořlavé látky vybuchly.

Protože uvnitř tlakové nádoby hořely a žhnuly zbytky textilií používaných k čistění zařízení, hasiči je pomocí háku hrdlem nádoby vytáhli ven a jedním vysokotlakým proudem vody uhasili. Při měření koncentrací výbušných látek a dalších škodlivin v ovzduší se nepodařilo zjistit zbytky koncentrací acetonových par, monitoring prokázal zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého.

Hasiči proto místnost i tlakovou nádobu pomocí přetlakové ventilace i dalšího ventilátoru odvětrávali na bezpečnou mez. Vyšetřovatel HZS JmK po prozkoumání objektu konstatoval, že výbuch hořlavých par nezpůsobil žádnou věcnou škodu. Krátce po 11. hodině hasiči ukončili zásah a odjeli na základny.

Sdílet