Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár uhlí v dopravníku v Táboře

Osádky šesti cisteren z centrální stanice Tábor a z jednotky SDH obce Tábor vyjely v 15:42 hodin do ulice U Cihelny v Táboře, kde byl ohlášen požár uhlí v uhelném skladu místní teplárny.

Ilustrační foto

Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že se jedná o zahoření uhlí v dopravníku vedoucím ze zásobníku do kotle. Nebylo nutné evakuovat zaměstnance teplárny, provoz teplárny také nebyl omezen. V dopravníku je však cca 200 tun uhlí, u kterého v 17:23 hodin bylo zamezeno dalšímu šíření zahoření.

Zároveň bylo částečně uhašeno ohnisko, zasahující hasiči provedli ochlazování technologií. Velitel zásahu jedná s technologem a pracovníky vedení firmy o dalším postupu úplné likvidace. Jednou z možností je využití klasických hasebních postupů, tzn. použití hasebních prostředků na uhlí v dopravníku, což by znamenalo kompletní znehodnocení veškerého uhlí.

Druhou možností je odpojení zasaženého dopravníku od ostatních technologií s tím, že teplárenská technologie zvládne zlikvidovat zahoření bez zásahu hasičů. Výše škody bude záviset na způsobu likvidace zahoření.

Velitel zásahu a pracovníci teplárny se dohodli, že ohnisko požáru bude uhašeno hasební cestou. Přesné místo zahoření bylo lokalizováno pomocí termokamery. Poté hasiči uhlí v dopravníku prolili vodou smíchanou se smáčedlem. V půl sedmé operační středisko obdrželo informaci, že požár je uhašen. Přesto zasahující jednotky pokračují ve skrápění uhlí, které je současně kompletně vyskladňováno. Požářiště postupně opustily některé cisterny jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Zbývající osádky požárních vozů budou pokračovat ve vyskladňování a skrápění uhlí, předpokládá se, že zásah může trvat až dalších 24 hodin. Zasahující hasiči budou střídáni v pravidelných intervalech.

Další komplikace, která se objevila v místě zásahu, je zvýšená koncentrace oxidu uhelnatého v patře teplárny. Hasiči provádí v pravidelných intervalech měření koncentrace, nehrozí žádné nebezpečí ohrožení obyvatel.

Majitel teplárny společně s vyšetřovatelem HZS a Policií ČR stanovil výši škody předběžně na Kč 500 000,–-, a to na znehodnoceném uhlí a částečně na technologii. Hodnota uchráněného majetku činí Kč 600 000 000,–

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet