Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úhyn ryb v Hodonínce způsobil ethylhexanol

Úhyn ryb v říčce Hodonínka v Olešnici, Hodoníně a v dalších místech Blanenska zřejmě způsobila organická látka ethylhexanol.

Ilustrační foto

Vyplynulo to z laboratorní analýzy šesti vzorků vody, které chemici ze Školícího střediska HZS JmK v Tišnově v sobotu 1. října odebrali z kanalizace v Olešnici a z toku říčky. Ethylhexanol je látka používaná jako neionogenní povrchově aktivní látka, tzn. látka vytvářející pěnu. Dále se používá při výrobě nátěrových hmot, lepidel, nebo jako změkčovadlo při výrobě PVC. Podrobné výsledky analýzy chemici k dalšímu šetření předali pracovníkům odboru životního prostředí Městského úřadu v Boskovicích.

K úhynu ryb a raků hasiči vyjížděli 1. října k řičce Hodonínka u Hodonína na Blanensku. Úhyn zaměstnal hasiče dvou krajů.

Událost byla hasičům ohlášena v 8.27 hodin, k zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic v Kunštátu a Boskovicích a dobrovolné jednotky z Hodonína a Olešnice. K posouzení situace a odběru vzorků byl povolán tým chemiků z laboratoře školícího střediska HZS JmK v Tišnově. O úhynu ryb hasiči informovali také pracovníky České inspekce životního prostředí a odboru životního prostředí Městského úřadu v Boskovicích.

Při průzkumu po příjezdu hasiči zjistili, že říčka Hodonínka je znečistěna zapáchající pěnou a na hladině plavou mrtvé rybky. K zachycení pěny hasiči hladinu říčky přehradili sorpčními hady (textilními zábranami) a také nornou stěnou. Zábrany ale byly neúčinné, protože pěna byla ve vodě rozptýlená. Při zkoumání dalšího okolí vyšlo najevo, že zapáchající pěna Hodonínku znečišťovala už v Olešnici a byla zjištěna až na hranici okresu a Jihomoravského kraje u Štěpánova. Protože u Štěpánova se Hodonínka vlévá do řeky Svratky, informaci o události hasiči předali také kolegům z Kraje Vysočina, kteří prozkoumali tok říčky na svém území.

Podle svědků se zapáchající pěna na hladině Hodonínky objevila už v pátek a byla spatřena v Olešnici. Podezření, že do říčky unikly nějaké škodliviny ze zdejší mlékárny, se npotvrdilo. Při dalším pátrání hasiči zjistili, že pěna, která trávila živočichy v Hodonínce, zřejmě do říčky unikala ucpaným přepadem místní kanalizace. Zdroj znečistění olešnické kanalizace škodlivými látkami se zatím nepodařilo zjistit. Původ kontaminace odpadních vod zřejmě bude možné určit až podle výsledku laboratorního rozboru sedmi odebraných vzorků vody. Analýza vzorků potrvá několik dní.

Z téměř dvanáctikilome­trového toku Hodonínky od Olešnice na hranici okresu hasiči spolu s pracovníky vodohospodářské firmy sebrali několik set uhynulých malých a středních pstruhů. Jednalo se o malé rybky ve velikosti od několika centimetrů až po zhruba 20 – 30 centimetrů v celkové hmotnosti několika desítek kilogramů. V Hodoníně hasiči našli také několik uhynulých raků. U soutoku říčky se Svratkou podle informací z Kraje Vysočina zatím úhyn ryb nebyl zjištěn. Ekologové upozornili, že další uhynulé ryby se mohou na hladině říčky objevovat i v příštích dnech.

2. října

Dnes, 2. října v 06:52 vyjely jednotky HZS Kunštát a SDH Olešnice na monitoring potoka Hodonínka z důvodu opětného výskytu pěny na hladině. Jednotky provádí vyčištění ucpané kanalizace v Olešnici a bude opět provedeno odpuštění vody z rybníčku do potoka Hodonínky.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet