Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

LUXOR 2011: příprava na živelné katastrofy

Šestnáct jednotek dobrovolných hasičů je připravených pomáhat při živelných katastrofách. Víkendový výcvik zakončil přípravu vytipovaných jednotek, které obdržely certifikát a jsou nyní oficiálně předurčené pro zásah na likvidaci následků vichřic či povodní.

Poslední část výcviku pro vybrané dobrovolné jednotky hasičů z celého kraje hostil opět autokemp Luxor ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní. V pátek a sobotu zde dobrovolní hasiči cvičili na devíti stanovištích, kde se připravovali na zajištění protipovodňových zábran, zajištění poškozených střešních konstrukcí, učili se zvládnout evakuaci obyvatel a přípravu jejich nouzového přežití, zkoušeli si pátrání po ztracených osobách v lese i na vodní hladině, dozvěděli se také něco o nebezpečných látkách.

Všechny činnosti se učili prakticky, v noci pak navíc pořadatelé výcviku připravili i simulaci skutečné události. Část jednotek musela zabránit rozvodněné řece pomocí povodňových zábran zatopit vybrané domy, další hasiči pak museli najít ztracené osoby, které před velkou vodou utekly do lesa.

Několik dalších figurantů odřízla řeka na druhém břehu, zraněné je museli hasiči zachránit pomocí člunu. Dva figuranty pak museli hasiči na člunu najít přímo ve vodě, dostat je na člun a rovněž zachránit. Poslední skupina mezitím připravila zázemí pro zachráněné.

Cílem výcviku bylo připravit vytipované dobrovolné jednotky hasičů kategorie JPO 5 na pomoc při živelních katastrofách. Zatímco v případě těchto událostí budou profesionální jednotky a dobrovolní hasiči kategorií JPO 2 a 3 zajišťovat v první řadě záchranu životů ohrožených obyvatel, nově vyškolené jednotky budou připravené zajistit zázemí a nouzové přežití pro zachráněné i zasahující a pokračovat v ochraně majetku. I když jsou jednotky kategorie JPO 5 s místní působností, v případě živelných katastrof budou v rámci své předurčenosti povolány kamkoliv na území Karlovarského kra­je.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet