Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sazí v komíně

Včerejší výjezd hasičských jednotek Královéhradeckého kraje. Ilustrační foto : V.Porkát.

V sobotu 4. 3. 2006 patnáct minut před sedmnáctou hodinou byl na tísňovou linku nahlášen výron kouře z podlahových konstrukcí obytné části areálu bývalé továrny Mechanika v Temném Dole. OPIS HZS HK kraje vyslal k události jednotku prof. hasičů z Trutnova a vyhlásil poplach jednotkám SDH obcí Horní Maršov, Svoboda n. Ú. a Pec p. Sněžkou. Naše jednotka vyjela k události pět minut po sepnutí sirény. Na místě bylo zjištěno velké zakouření objektu, provedlo se natažení jednoho C proudu do míst největšího výronu kouře v II. NP obytné části továrního objektu – stále byl prováděn průzkum a pátrání po zdroji zakouření. Po příjezdu dalších jednotek je bylo možné nasadit v dalších částech poměrně velkého areálu bývalé továrny. Jedna část hasičů tak na střeše objektu potvrdila původní domněnku – požár sazí uvnitř komínového tělesa.

Tato událost představuje občany poměrně často podceňovaný typ požáru. Komínové těleso je stavěno pouze na odvod kouře. Jakmile na jeho stěnách hoří usazeniny, dochází k velkému nárůstu teploty a těleso může prasknout. V těchto místech pak dochází k dalšímu šíření požáru.

Z komínového tělesa do obytné části budovy přes nepoužívaná topidla a netěsnostmi pronikají spaliny přímo do budovy. Majitel provedl odstavení kotle a jeho vybrání. Požár usazenin uvnitř komínového tělesa však stále trval. Stržení hořících usazenin bylo provedeno suchým hasivem – štěrkem. Poté se začistil povrch tělesa čistící růžicí. Otvorem v kotelně bylo hasiči vybráno a vyneseno množství hořících sazí a štěrk. V místě pyrometrem naměřené největší teploty a výronu dýmu se rozebrala podlahová konstrukce v těsné blízkosti komínového tělesa. Tím se odstranilo riziko vznícení těchto látek v okolí netěsného komína.

Naše jednotka pak ještě zajišťovala na místě události dohlídku a následné předání majiteli objektu.

Info : Soptík HM / SDH Horní Maršov
Sdílet