Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali z utržené kabiny

Pět jednotek hasičů zasahovalo v noci na pondělí 3. 10. 2011 v Petřvaldu (okres Nový Jičín) u vážné dopravní nehody, při níž skončil kamion s palubkami pod mostem v potoce Trnávka. Hasiči téměř dvě hodiny vyprošťovali zraněného a zaklíněného řidiče z kabiny, v pondělí ráno ještě odčerpávali naftu z palivových nádrží kamionu.

Informaci o nehodě na silnici mezi Starou Vsí nad Ondřejnicí a Petřvaldem obdrželo operační středisko hasičů zhruba půl hodiny po nedělní půlnoci. Nehoda se stala v místech, kde je kvůli opravě mostu před potok Trnávka průjezdný pouze jeden pruh silnice a kyvadlovou dopravu zde řídí semafory. Kamion skončil v potoce a na jeho levém břehu koly nahoru.

Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic v Novém Jičíně a Ostravě-Hrabůvce, dvě jednotky dobrovolných hasičů ze starého Jičína a Příboru a také hasiči z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově.

Zranění dle ZZS MSK:

Osmačtyřicetiletý muž utrpěl středně závažné poranění hlavy. Byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Po ošetření jej záchranná služba transportovala na chirurgickou ambulanci ostravské Fakultní nemocnice.

Druhý muž ve vozidle zůstal zaklíněn a musel být vyprošťován hasiči. Osmatřicetiletý pacient utrpěl mnohočetná vážná poranění v oblasti hlavy, hrudníku a končetin. Záchranáři v průběhu vyprošťování tlumili stav jeho vědomí, později museli postiženého uvést do umělého spánku. Lékař provedl zajištění jeho dýchacích cest a připojil pacienta k přístrojem řízené ventilaci. Posádka zahájila podávání potřebných farmak a připravila jej k transportu do zdravotnického zařízení. Postižený byl v přímém ohrožení života předán do rukou lékařů urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Protože řidič byl zaklíněn v silně havarované kabině, hasičům zabralo opatrné vyprošťování s použitím rozbrušovacích pil i hydraulických nástrojů téměř dvě hodiny práce. Podle velitele zásahu byl zraněný řidič při vyprošťování při vědomí a snažil se komunikovat.

Hasiči také položili do potoka tři sorbční hady a hladinu zasypávali sorbentem. Ráno za světla na místo nehody přijeli hasiči podruhé – ze stanice HZS MSK v Novém Jičíně – a odčerpávali naftu z poškozených palivových nádrží.

O vytažení havarovaného kamionu, který ještě v pondělí ráno ležel v potoce pod opravovaným mostem, se postará soukromá firma. Hasiči již zde zřejmě nebudou zasahovat. Není vyloučeno, že spojovací silnice mezi Ostravou a letištěm v Mošnově bude uzavřena celý den. Funguje zde objížďka, která prochází obcí Petřvald.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet