Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři nehody v krátké době

Jednotky HZS Moravskoslezského kraje 7. března do odpoledne zasahovaly hned u čtyř dopravních nehod v kraji. Dvě se staly na Novojičínsku ve Starém Jičíně a Odrách, další dvě v Krnově a Ostravě.

Hasiči například vyprošťovali pasažéry, zachytávali provozní kapaliny, čistili silnice od ropných produktů, pomáhali policistům s řízením dopravy a zprůjezdněním komunikací a také pomáhali překládat živá kuřata (Odry).

1. Krátce před osmou hodinou ranní se v Krnově v Opavské ulici srazila dvě osobní auta. Podle dostupných informací dostal Renault Megane smyk a narazilo do něj stříbrné BMW.
Profesionální hasiči (jednotka HZS Moravskoslezského kraje z Krnova) vyprostili z aut dvě zraněné osoby – ženu (1959) z BMW a muže (1975) z renaulta. Hasiči také ve spolupráci s pracovníky krajské Správy silnic z Krnova čistili vozovku od vyteklých ropných látek. Mimo silnici se naštěstí žádná nebezpečná látka nedostala.

2. Krátce po deváté hodině se stala na silnici I/48 (hlavní tah z Českého Těšína a Frýdku-Místku do Hranic, Lipníku nad Bečvou a Olomouce) u Starého Jičína u odbočky na obec Starojická Lhota dopravní nehoda čtyř osobních a dvou nákladních vozidel s tragickými následky – jedním mrtvým a jedním zraněným člověkem.
Na místo přijela jednotka HZS MSK z Nového Jičína. Hasiči museli z vozidla vyprostit mrtvou osobu a zabránit úniku provozních kapalin. V první fázi odstraňování následků nehody také vypomáhali policistům s řízením dopravy.

3. Zhruba o hodinu později se stala na Novojičínsku další dopravní nehoda – v Odrách na silnici I/47, spojující Odry s Bělotínem, kde I/47 navazuje na silnici I/48, se střetly dvě Avie. První z nich vezla z jižní Moravy do Velkých Albrechtic 19 tisíc živých kuřat, druhá byla naložena potravinami. Pro dva zraněné přiletěl vrtulník a přijela sanitka Zdravotnické záchranné služby.
Profesionální hasiči z Bílovce a hasičská jednotka a.s. Semperflex Odry pomáhali majitelům kuřat s jejich překládkou na náhradní nákladní automobil, který mezitím dorazil s první várkou živých kuřat do cíle do Velkých Albrechtic na Novojičínsku a vrátil se zpět k místu nehody. Podle informací od majitelů převáželo druhé, tedy havarované, vozidlo 19 tisíc kuřat. Všechna kuřata srážku dvou Avií přežila. Je to za poslední týden (od 1.3.) už druhá nehoda s nákladem živých domácích ptáků na Novojičínsku.
První se stala 1. března přímo v Novém Jičíně na silnici I/48. Z 840 převážených krůt nepřežilo nehodu a převalení kamionu s přívěsem na bok do příkopu zhruba 200 krůt. Skončily v kafilerii. I zde zasahovali profesionální hasiči.

4. Hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu dnes po poledni vyprošťovali z tramvajového kolejiště u křižovatky ulic Plzeňská a U Koupaliště nedaleko Ferony osobní auto.
Sdílet