Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série zásahů na dálnici D5

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou RZA-VW, CAS16-Iveco, VEA Škoda Yeti a VEA Škoda Fabia Kombi zasahovala dne 3. 10. 2011 společně se zdravotnickou záchrannou službou, Policií ČR a správcem komunikace ŘSD Rudná u série požárů a dopravních nehod v úseku mezi exity 5 a 10 dálnice D5.

Nejprve byla jednotka vyslána k požáru osobního automobilu Opel Tigra ve stoupacím pruhu na 7,5 km ve směru na Prahu, k hašení vozidla byly použity 2 vysokotlaké proudy vody z rychlého zásahového automobilu a cisternové automobilové stříkačky a dále hasiči sorbentem likvidovali únik provozních kapalin.

V průběhu hašení požáru došlo v 16:14 hodin ke dvěma dopravním nehodám celkem 4 osobních automobilů v rychlém jízdním pruhu ve směru na Plzeň, pravděpodobně zaviněnými sledování zásahu v opačném směru. Velitel zásahu rozhodl o okamžitém přejezdu vozidla RZA ke vzniklým nehodám. Nehoda první dvojice vozidel Renault Thalia a Škoda Octavia byla lehká, řidiči odjeli z místa nehody na nejbližší sjezd. K dopravní nehodě druhé dvojice vozidel Citroen Jumpy a Opel Agila byla povolána ZZS z důvodu zranění řidičky, hasiči na havarovaných vozidlech provedli protipožární opatření a únik provozních náplní likvidovali sorbentem. Po zadokumentování nehody Policií ČR hasiči odstranili havarovaná vozidla do odstavného pruhu a provedli úklid sorbentu, aby mohl být obnoven provoz ve směru na Plzeň v obou jízdních pruzích.

V 16:42 hodin byla od Policie ČR obdržena informace o dalším požáru osobního automobilu, tentokrát Renault Scenic na 8. km opět ve směru na Prahu. K požáru okamžitě přejelo vozidlo RZA a velitelský automobil a rovněž zde zastavila náhodně projíždějící CAS20 jednotky SDH obce Úněšov z Plzeňského kraje. Hasiči zasahovali 2 vysokotlakými proudy nestandardně přes střední dělící pás, avšak situace toto řešení umožňovala vzhledem k výraznému zpomalení provozu v celém úseku dálnice v obou směrech následkem předchozích událostí. To rovněž umožnilo, aby se na místo přesunula CAS16-Iveco po ukončení zásahu na 7,5 km ve směru na Prahu. Po likvidaci požáru na 8. km odjela technika, která zasahovala přes střední dělící pás, ve směru na Prahu zůstalo vozidlo CAS 16 jako krycí technika a jeho osádka pomohla s naložením vozidla na odtahový přívěs.

Vozidlo RZA přejelo v 17:04 hodin k další hlášené dopravní nehodě na 10. km dálnice D5 prostřednictví Policie ČR, průzkumem se ukázalo, že se jednalo o dvojici vozidel Berlingo a Škoda po střetu na 7,5 km, kdy poškození vozidel nevyžadovalo zásah jednotky. Všechny události se udály během 2 hodin, poslední vozidlo berounských hasičů se vrátilo na základnu v 17:46 hodin.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet