Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslava 40 let HZS Říčany

Dne 30. 9. 2011 proběhly na stanici Říčany a na na Masarykově náměstí v Říčany oslavy 40 let vzniku profesionálních hasičů v Říčanech.

Oslavy probíhaly od rána 9:00 hodin otevřenými dveřmi stanice, prohlídkou prostor stanice a techniky, v 11:00 hodin proběhlo oficiální poděkování všem, kteří se podíleli na čtyřicetiletém vývoji stanice za účasti ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pana plk.ing. Miloslava Svatoše, starosty města Říčany pana Mgr. Vladimíra Kořena, ředitele HZS Územního odboru Kolín a dalších hostů a dále od 14:00 hodin ukázkou techniky a práce hasičů na Masarykově náměstí v Říčanech.

Hasiči předvedli rozfázovanou ukázku zásahu při dopravní nehodě aby ve zpomaleném sledu ukázali veřejnosti co všechno u takového to zásahu provádějí, po této ukázce byla dána možnost občanům vyzkoušet si samotnou práci hasičů na vlastní kůži, kdy za asistence a dodržení bezpečnostních podmínek mohli vyzkoušet vyprošťovací zařízení. Dále byla provedena ukázka ochranných obleků, které hasiči používají při zásazích na nebezpečné látky nebo při vývinu velkého sálavého tepla. Ukázky se také zúčastnily Jednotky sborů dobrovolných hasičů měst Mnichovice a Říčany a obcí Doubek, Senohraby, Škvorec a Mukařov. Tyto jednotky se zúčastnily s technikou, která těmto jednotkám byla předána ze stanice Říčany a tyto jednotky jí zrekonstruovali a používají ji k zásahové činnosti. Obec Mukařov ukázala novou techniku T815 Terrno, kterou si pořídili z poloviny z vlastních zdrojů a z poloviny z dotačních financí. JSDH Říčany naopak předvedla historickou techniku kterou hasiči používali před mnoha lety.

Stanice Říčany je co se týče dosavadní zásahové činnosti jednou z nejvytíženějších stanic ve Středočeském kraji a co se týče zásahů u dopravních nehod také jednou z nejvytíženějších stanic v republice.

Bez logistické podpory HZS Středočeského kraje, HZS Územního odboru Kolín a vzájemné spolupráce s ostatními složkami Integrovaného Záchranného Systému by tato naše práce byla o dost složitější.

Chceme tímto tedy poděkovat HZS Středočeského kraje a Územnímu odboru Kolín za zajištění a podporu naší činnosti a Policii ČR a Záchranné Zdravotní službě Středočeského kraje za výbornou spolupráci při řešení mimořádných událostí. Samozřejmostí je i poděkování sousedním stanicím Hasičského záchranného sboru za spolupráci a pomoc při mezistaničních a mezikrajských výpomocech a poděkování aktivním jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí v územní působnosti stanice, kteří nám velice pomáhají. Dík patří i Městské policii Říčany za spolupráci na území města Říčany.

Ovšem největší dík patří všem příslušníkům stanice Říčany jelikož oni jsou ti, kteří jsou v první linii a dělají Hasičskému záchrannému sboru a stanici Říčany dobré jméno svoji obětavou prací. Jejich práce je vždy fyzicky i psychicky náročná a přesto při zásazích podávají to nejlepší. Nezbývá tedy, než všem poděkovat za jejich obětavou práci.

npor. Mgr.Bc Dalibor Zeman

Foto: Petr Svoboda a Petr Hněvsa

Sdílet