Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Propadlá střecha nakonec shořela

V pondělí 6. 3. 2006 v 15:03 hod. byl na tísňovou linku nahlášen požár střechy haly v areálu bývalé továrny firmy Texlen v Temném Dole. K události byla vyslána jednotka HZS Královéhradeckého kraje z ÚO Trutnov a dobrovolné jednotky z Horního Maršova, Svobody n. Ú. a Pece p. Sněžkou.

Za deset minut od nahlášení události je na místě jednotka místních dobrovolných hasičů z Horního Maršova. Již při příjezdu je viditelný sloup dýmu. Je potvrzen požár střešní konstrukce nad zadním traktem výrobní haly.

Střešní konstrukce je již čtrnáct dní zřícena na podlahu III. NP tovární haly a tvoří velkou hromadu (cca 20×20m) nyní hořících dřevěných částí střechy ,přikrytou plechovou krytinou a vysokou vrstvou sněhu. Z okrajů a otevřených částí hromady šlehají plameny, které okenním otvorem v zadní části olizují o podlaží níž postavený přístřešek nad technologickou částí náhonu k turbíně. Přístřešek je naštěstí pokryt vrstvou sněhu, která ho chrání. Jednotka provádí tvorbu hadicového vedení do prostoru zasaženého III. NP a provádí pomocí dvou C proudů sražení plamenného hoření a lokalizaci požáru na prostoru zřícené hromady.

Po příjezdu jednotky HZS a povolaných jednotek SDH je prováděno postupné odklízení sněhové vrstvy pokrývající hořící hromadu, z které se valí velké množství kouře. Poté je rozbrušovacím agregátem rozřezávána plechová krytina zřícené střechy. Teprve nyní je umožněn přístup k hořícím dřevěným, lepenkovým a izolačním částem, které tvoří ohniska požáru. Hašení probíhá přerušovaně pouze do odkrytých ohnisek. Vzhledem k ploše požáru po celé šíři haly je na vystřídání unavených hasičů povolána i jednotka SDH obce Mladé Buky. Likvidační práce probíhají pro velkou vrstvu sněhu pomalu, doslova metr po metru. To vše za použití dýchací techniky. Spotřeba vzduchu je velká a CHTS trutnovských hasičů přiváží zásobu dalších tlakových lahví. Únavná práce nebere konce a na požářiště je před setměním jednotkou HZS instalováno osvětlení. S majitelem objektu je provedena kontrola prostoru pod požárem – generátoru a rozvodu VN. Průsaky vody z hasební činnosti a tající sněhové vrstvy naštěstí tyto prostory neohrožují.

Na místo události se dostavili starosta a radní obce Horní Maršov. Zajistili pro zasahující hasiče teplý čaj a stravu a také se zájmem sledovali, v jakém prostředí hasiči pracují. Další čaj a stravu zajišťuje VZ spolu s doplněním tlakových lahví.
Úsilí nasazených hasičů přes únavu vítězí a po kompletním rozebrání a dohašení nekonečné hromady trosek je požár úplně zlikvidován. Místo události je předáno majiteli s opatřením. Na své základny se jednotky vrací až po půl jedenácté v noci.
Zásah byl specifický nepřístupností místa hoření. Hasiči museli ručně z celé plochy požáru odházet metráky sněhu, v některých místech i téměř dvoumetrovou vrstvu. To vše za vývinu velkého množství kouře a v blízkosti nestabilní části zbylé střešní konstrukce.
Příčinou požáru byla nedbalost zaměstnanců firmy, která majiteli zajišťovala rozebírání zřícené střechy.

Za SDH Horní Maršov Licek Ladislav
Sdílet