Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vrtulník zachraňoval pasažéry z lodi

Více než sedmdesát osob se podílelo na taktickém cvičení složek IZS na přehradě Hracholusky. Námětem cvičení byl požár výletní lodi se čtyřicítkou pasažérů na palubě.

Požár výletní lodi byl ohlášen krátce po 15.00 hodině s tím, že na palubě je asi 40 lidí, z toho dva lidé s těžkými popáleninami a někteří pasažéři popadali do vody. Na místo okamžitě vyrazily všechny záchranné složky IZS včetně vrtulníku Armády ČR. Po chvíli se na hladině objevily první čluny a také vrtulník a začala rychlá záchranná akce. Vrtulník vysadil na palubu letecké záchranáře, kteří měli za úkol připravit k leteckému transportu těžce popálené osoby. Záchranáři ve člunech zatím pomáhali topícím se lidem a další jednotky na palubě likvidovaly požár. Pomocí vrtulníku byly zachraňovány také osoby z vodní hladiny, další pasažéry z lodi odváželi na člunech záchranáři.

Poté, co dostal pilot vrtulníku zprávu, že může transportovat popálené osoby z lodi, nalétl nad loď a v podvěsu postupně oba zraněné přepravil ke zdravotníkům. Všechny osoby se nakonec podařilo dostat bezpečně z lodi na břeh do necelé hodiny. Včerejší cvičení na přehradě Hracholusky u Butova prověřilo nejen záchranáře, ale do role zraněných a zachráněných osob se museli vžít i figuranti z řad dobrovolných hasičů a členů vodní záchranné služby.

Na břehu přehrady pak proběhlo krátké vyhodnocení cvičení. Podle zjištění rozhodčích jsou záchranáři na podobnou mimořádnou událost dobře připraveny a žádné zásadní nedostatky není potřeba vytknout.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet