Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči cvičili vyprošťování letadel

Neobvyklý výcvik mají za sebou hasiči z mošnovského letiště. Se svými novými vyprošťovacími prostředky pod dohledem jejich dodavatele – firmy MHZ Praha – a školitele z firmy Resqetec, která je výrobcem zvedacího zařízení s vysokotlakými vaky, vyprošťovali Boeing 737, který dle námětu cvičení vyjel z dráhy a uvíznul levým kolem na nezpevněné travnaté ploše. Použité speciální vaky jsou jediné v České republice.

K vyproštění byly využity jak prostředky z kontejneru, který jsme si již na našem portále představili v sekci Technika, tak některé nově pořízené.

Relativně komplikovaný postup, který si vyžádal spoustu materiálu z výbavy hasičů, postupně získával jasné obrysy. Pro usnadnění orientace měla navíc každá sada vaků, hlavních prostředků pro tuto činnost, svou barvu hadic.

Hasiči nejprve zajistili letadlo proti pohybu provlečením textilních popruhů skrze trup v místech, kde má letoun přední a zadní vstup. Popruhy pomocí ocelových lan, jejichž napnutí kontrolovali siloměrem s možností dálkového přenosu, přikurtovali k pevným bodům či vozidlům. V prvotní fázi byl jištěn pomocí dvou palet s pražci rovněž přední podvozek.

Poté byla zahájena činnost se zvedacími vaky. Nízkotlaké zvedaly trup, vysokotlaké křídlo s uvíznutou podvozkovou nohou. Nízkotlaké (žluté) vaky pracují s maximálním tlakem 0,5 baru a každý uzvedne 43 tun do výšky 200 mm. Váha vaku je 27 kilogramů. Pro přední část letounu bylo použito 9 vaků (nafukovalo se ovšem jen šest, tři byly připraveny jako rezerva, pokud by bylo třeba zvedat výše, hasiči se tak jistili proti nutnosti rozebírat celou sadu). Sedm vaků pak zvedalo zadní část trupu, opět se však – ze stejných důvodů – nepracovalo naplno se všemi.

Pod křídlem byly vytvořeny dva speciální sloupy. Na jejich vrcholu byly vždy dva šestihranné nízkotlaké vaky o nosnosti 22,5 tun a zvedací výšce 200 mm. Ty se staraly o kontakt s letounem. Sloupy byly sestaveny z vaků vysokotlakých. Ty lze skládat na sebe ve speciální konstrukci, která zajišťuje stabilitu a zároveň možnost manipulovat stranově se sloupem až do pevného dotyku s letounem. U nohy podvozku jich bylo ve sloupu pět, pod křídlem sedm. Opět se při vyprošťování nepoužily všechny, některé tvořily výškovou rezervu.

Po nadzvednutí kola podvozku nad terén pod něj byly vyskládány pražce a desky, připraven klín a letoun byl opět spuštěn dolů. Po odklizení vaků bylo následně možné provést závěrečné vytažení stroje.

Celý postup zvedání letounu vyžadoval nacvičenou koordinaci všech „stanovišť“ – tedy jak čtyřech míst s vaky, tak dalších čtyřech míst s ocelovým lanem a textilním popruhem, které bylo v průběhu zvedání nutno dopínat ručními pákovými napínáky. Vzhledem k relativně nízké hmotnosti letounu totiž při takovýchto akcích hrozí, že případný silný poryv větru se strojem této velikosti pohne.

Letištní hasiči předvedli, že s novými prostředky umí velice dobře zacházet a rovněž přítomný zástupce dodavatele byl s jejich činností nadmíru spokojen. My děkujeme veliteli Hasičské záchranné služby letiště Ostrava a.s. ing. Ivanu Korbelářovi za pozvání na tuto zajímavou akci.

Sdílet