Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa v Náměšti na Hané

Čtyři jednotky hasičů od včerejšího večera likvidují požár lesního porostu a kořenů stromů v Náměšti na Hané v prostoru lesa nad zámkem. Velmi špatně přístupný terén komplikuje nejen samotný zásah hasičů, ale i průjezd hasičských vozidel. Hasiči požár lokalizovali po dvou hodinách a nyní postupně rozhrabují a prolévají požářiště o rozsahu zhruba na 150m2.

Informaci o požáru přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru v 20:14 hodin ve středu 5. 10. 2011. Na místo události vyslalo operační středisko profesionální jednotky požární stanice Litovel a Olomouc a to osádky dvou cisternových vozidel a také dobrovolné hasiče Náměšť na Hané a Senice na Hané, rovněž osádky dvou cisternových vozidel. Jednotky dobrovolných hasičů početně doplnily další dvě vozidla s osádkami dopravních automobilů.

Hasičům zásah komplikuje od samého začátku nepřístupný terén nejen pro techniku ale i strmá místa požářiště. Jednotky pomocí několika rozdělených dopravních vedení a následné redukci na hasební proudy „D“ prolévají a rozhrabují hrabanku, kde se požár dostal zhruba do hloubky 10cm. Hasičské cisterny projíždějí rovněž velmi strmou a úzkou lesní cestou. Dopravu vody na místě řeší kyvadlově z vodního zdroje v Náměšti na Hané.

Předběžná výše škody – 30 tis, příčina vzniku je v současnosti v šetření.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet