Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení na Vltavě

Dne 6. 10. 2011 prováděla jednotka stanice HZS Roztoky taktické cvičení na řece Vltavě se zaměřením na záchranu osob. Místo a téma taktického cvičení bylo zvoleno z důvodu zvýšeného nárůstu používání přívozu turisty a místními obyvateli.

Na KOPIS byla nahlášena událost, kdy při převozu osob došlo k poruše motoru přívozu v toku Vltavy a přívoz uvízl upoutaný na vodícím laně v korytě řeky. Na plavidle jsou v době poruchy převáženy tři osoby. V důsledku poruchy motoru došlo k úniku motorové oleje do vodního toku.

Jednotka ze stanice Roztoky vyjela na místo s vozidlem CAS 15 Mercedes a člunem Blesk. Hasiči provedli nejprve záchranu osob na přívoze. Dvě ženy a dítě převezli na břeh a následně položili na vodní hladinu norné stěny a tím zabránili dalšímu úniku látek po toku řeky. Největší problém se ukázal v momentě, kdy došlo na vlečení přívozu ke břehu.

V proudu řeky bylo ovládání lodi i pro zkušené hasiče složitější, než se původně předpokládalo. Vlečený přívoz si s bleskem pohrával a trvalo nějaký čas, než se ho z hlavního proudu řeky podařilo dostat. Pak už nestálo nic v cestě a přívoz byl dopraven ke břehu.

Takovéto typy výcviků jsou velmi důležité vzhledem k osvojování si návyků při složitém manévrování v proudu řeky a při vlečení těžkých břemen.

FOTO: mjr. Bc. Milan Strádal, ÚO Kladno a pprap. Jaroslav Růžička

mjr. Bc. Milan Strádal
ÚO Kladno

Sdílet