Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V České Lípě hořelo vrakoviště, hasiči měřili škodliviny

Požár hromady osobních automobilů určených k sešrotování byl dnes hasičům ohlášen na linku 112 v 16:25 hodin. K události došlo v ulici U Obecního lesa v České Lípě v objektu Kovošrotu.

Na místo vyslal operační důstojník celkem šest jednotek s dvanácti cisternovými vozy. U požáru zasahují profesionální hasiči z České Lípy, pomáhají jednotky ze Zákup, Nového Boru, Staré Lípy, Skalice u České Lípy a Dobranova.

Zasažena je hromada vozů o velikosti 40×40×20 metry a k likvidaci požáru hasiči nasadili devět vodních proudů, pomáhá jim i výšková technika. Kvůli silnému zakouření byli upozorněni obyvatele v okolí, aby neotvírali okna, neboť se z plastových částí vozů šíří jedovatý kouř. Škoda byla předběžně odhadnutá na 2 miliony korun.

Stále probíhají hasební práce pomocí pěny, hasiči mají požár již lokalizovaný. Příčinou požáru byla mechanická jiskra, která zapálila hořlavé plyny a páry provozních kapalin (benzin, olej apod.) z vraků osobních automobilů ve venkovním areálu.

Aktualizace 20:00

Před chvíli se dostavili na místo požáru liberečtí hasiči se speciálním přístrojem na měření koncentrací škodlivých látek. Kromě místa požáru jeli změřit další tři lokality, a to Dobranov, Špičák a Zákupy. Hasiči budou požár ještě dohašovat, ale žádné úniky jedovatýcvh látek již nehrozí.

V současné době je doutnající hromada veliká zhruba 20×2×30 metry. Hasiči ji budou za pomocí nakladačů rozebírat a šesti proudy dohašovat, aby některý z vraků opět nezahořel,“ doplnil řídící důstojník mjr. Ing. Boleslav Lang.

Aktualizace 21:00

Hasiči stále pokračují v rozebíracích pracech a dohašují skrytá ohniska požáru. Část jednotek se začala vracet na základny. Celkem požár hasilo přes 50 hasičů a vystřídalo se 20 hasičských aut.

Sdílet