Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Železného hasiče v Dolanech absolvovaly i ženy

Dne 22. října 2010, za chladného, ale jasného počasí, se soutěže Železný hasič Dolany zučastnilo celkem 42 soutěžících z jednotek sborů dobrovolných hasičů (ale ne tak docela, protože někteří mají hasičinu i jako povolání).

Volný překlad anglického Toughest Firefightr Alive (TFA) je Nejtvrdší hasič přežije. Jednotlivé disciplíny jsou vlastně simulací ostrého zásahu hasičů a vznikly díky soutěživosti při testování nové dýchací techniky v 90 letech minulého století.

Na trati soutěžící postupně roztahuje 2× 3 hadice B75 o délce 20 metrů, motá 2 kusy dvacetimetrových hadic B75, posunuje 30 kg závaží po kolejnici údery 5kilogramovým kladivem, podlézá překážky, překonává barieru 2×2m, transportuje figurínu o váze 70 kg, vytahuje 30kg břemeno na 5 metrů vysokou věž, a absolvuje závěrečný sprint do cíle se zátěží 2×25 kilogramů.

Soutěž startovala v 10 hodin, a vyhlášení proběhlo chvíli po doběhu poslední soutěžící, tedy po 16 hodině. Vyhlášeny byly celkem 4 kategorie.


Nejpočetnější byla kategorie A – do 40 let (absolvovaný kurz – nositel dýchací techniky – NDT) kde všichni soutěžící působí v jednotce sboru dobrobrovolných hasičů obce (JSDHO), v jednotkých požární ochrany(JPO) kategorie 2, 3, a 5, celkem 18 soutěžících.

Nejrychleji se s nástrahami trati vypořádal Robert Fišr z SDH Dlouhá Loučka. Časem 3:35 minuty se stal i celkovým vítězem a odvezl si putovní pohár. Zajímavostí je, že se zučastnil již loňského 1. ročníku kde skončil předposlední. Tato disciplína ho ale nadchla a již během roku, když jsme se potkávali na soutěžích Šumperské ligy TFA, bylo vidět jak na sobě zapracoval a zlepšuje se soutěž od soutěže.

Druhé místo obsadil loňský vítěz Miloš Jelínek z Olomouc-Černovíra , který původně při návratu ze školení na HZS přijel jen odevdat putovní pohár pro vítěze. To by měl, ale příliš snadné a tak ho kolegové hasiči ochotně dovybavili a na poslední chvíli se pustil na trať. Nechybělo mnoho a opravdu by si putovní pohár s sebou vezl nazpět, ale i tak byl se svým výkonem ve vypůjčené výstroji spokojen.

Třetí místo obsadil Jan Hynek ze sousední obce Bělkovice-Lašťany.


V kategorii B – nad 40 let, si síly změřili jen dva soutěžící. Je to dáno hlavně tím, že s věkem a zkušenostmi přichází i odpovědnost, a převážně se jedná o otce a živitele od rodin, kteří si šetří síly do pracovního procesu a proto se do blbnutí s mladýma klukama moc nepouštějí :-)

Lépe se dařilo Zděňkovi Hubáčkovi z Dlouhé Loučky, který byl rychlejší než Zbyňěk Brázdil z Hluboček.


Další kategorie C – amatéři, měla dýchací přístroj jen jako zátěž, aby byly dány stejné podmínky při překonávání překážek.

Zde se zapojili nejen hasiči z JPO které nejsou vybaveny dýchací technikou, ale další sportovci, třeba fotbalisté, kteří se nebáli poměřit si síly v tomto nepříliš obvyklém zápolení.

Nejrychlejší ze 17 „amatérů“ byl Martin Pecko z Hluboček, před Miroslavem Šimkem ze Spytihněvi (okr. Zlín) a Václavem Nesporým z Nové Hradečné.


Poslední kategorie byla D – ženy. Již loni se zúčastnily v rámci kategorie C, ale bylo jim líto, že se nemohli poprat o poháry, protože mužům nemohly konkurovat.

Všichni soutěžící totiž trať absolvují v předepsané výstroji, třívrstvý zasahový oděv, zásahová helma, zásahová obuv, zásahové rukavice a dýchací přístrostroj, jež tvoří dohromady závaží cca 25 kg. Takže zatímco 130 kilovému chlapovi se zvedne celková váha jen o necelou pětinu, u 60 kilové ženy je to více než o třetinu.

Také došlo k určitému zlehčení trati, bariera jen 150 cm, figurína o váze 70 kg, v průběhu soutěže pojmenovaná jako Ozzák, byla umístěna na stavební kolečko a břemeno na vytažení na věž zhublo na 10 kilogramů.

Na start se celkem postavilo 5 žen, nejrychleji trať abspolvala Iveta Adamcová z Tršic, za ní se umístila Kateřina Snášelová z Bělkovic-Lašťan a na třetím místě Anna Fialová z Hluboček.

Každý kdo se zúčastnil, musel uznat, že to není procházka růžovou zahradou a při špatném rozvržení sil se stalo také to, že soutěžící zápolení vzdali.

Vydařený soutěžní den uzavřelo vyhlášení výsledků, předání cen a diplomů. Poděkování patří soutěžícím z okresu Olomouc i přespolních z SDH Spytihněv (Zlín), Světlá Hora (Bruntál) a Chrudim (Chrudim) že vážili cestu a zúčastnili se naší soutěže.

Za pořadatele Jaroslav Mentlík SDH Véska, JSDHO Dolany

Sdílet
Přiložené soubory
Železný hasič dolany 2011vysledky.pdf zobrazit online PDF 133 kB