Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Vodňan hořel rodinný dům

Škoda ve výši Kč 1 200 000,–- byla vyčíslena po požáru střechy rodinného domu v obci Libějovické Svobodné Hory, ke kterému došlo dne 6. října.

Informaci o požáru obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje v 19:33 hodin a okamžitě k zásahu vyslalo profesionální jednotku ze stanice Vodňany a dobrovolné jednotky obcí Vodňany, Vodňany – Pražák a Bavorov.

Jako první se na místo dostavila profesionální jednotka, která zjistila, že se jedná o požár velkého rozsahu na dva roky staré novostavbě. Plameny zasáhly veškeré půdní prostory, střešní konstrukci a celou střechu, jež se ve střední části již propadla.

Zasahující hasiči nasadili vodní proudy do prostoru vstupu do domu, dále pak do přístavku na dřevěné schodiště vedoucí do podkroví a přímo na střešní konstrukci. Dvě minuty po 20. hodině velitel zásahu nahlásil, že požár je lokalizován a že se již dál nešíří. Další jednotky PO se zapojily do vynášení věcí z půdy, vyklízení spadlých tašek, otevírání prohořelých podlad a do celkového dohašování všech ohnisek.

Po likvidaci požáru, jež nastala v 22:34 hodin, všechny dobrovolné jednotky požářiště opustily. Na msítě zůstala jedna cisterna ze stanice Vodňany, která měla provádět po celou noc dohled nad požářištěm. Kolem druhé hodiny ranní začalo pršet. Jednotka proto provedla průzkum místa zásahu a kolem půl třetí se také vrátila na základnu. U požáru zasahovaly osádky sedmi cisteren, cca 35 hasičů.

Příčinou vzniku požáru je nedbalost majitele, hodnota uchráněného majetku činí Kč 2 000 000,–-.

Sdílet