Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soused viděl požár kůlny, uhasit ho s majitelem nezvládli

Ve čtvrtek 6. října 2011 ve 21:42 hod. byli hasiči informováni o požáru šopy na zahradě rodinného domu v obci Napajedla.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Napajedel a Babic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru dřevěné kůlny.

Požár jako první zpozoroval soused, který si všiml rozsáhlého požáru celodřevěného objektu. Ihned informoval majitele a sám se snažil plameny hasit pomocí kbelíků s vodou a zahradní hadicí. Požár byl však zpozorován příliš pozdě a na likvidaci byli přivoláni také hasiči.

Hasiči byli na místě za osm minut po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlý požár, který prakticky zasáhl celý objekt o rozměru asi 6 × 10 metrů. Pomocí dvou útočných proudů se hasiči snažili nejdříve požár lokalizovat a zabránit jeho rozšíření na blízkou garáž souseda. Hasiči dostali plameny pod kontrolu a následně je zcela uhasili asi po hodině zásahu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru bylo pravděpodobně samovznícení pilin po řezání na technicky nezpůsobilé cirkulové pile. Po odchodu staršího majitele do domu došlo k požáru, který zničil celou kůlnu a uskladněné věci. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 25.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 300 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet