Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči lezli, záchranka plavala

Záchranka Trans Hospital vyzkoušela v rámci cvičné záchrany osoby z pilíře řevnického mostu, vedoucího přes řeku Berounku, svojí obojživelnou novinku ve vozovém parku, redakce serveru POŽÁRY.cz využila pozvání na tuto akci a přináší vám z ní malou reportáž.

Lezci z řad profesionálních hasičů HZS Středočeského kraje ze stanice Řevnice dnes, 7. 10. 2011 provádělo cvičně záchranu zraněné osoby z mostního pilíře u jezu nedaleko řevnického nádraží. Akce se zúčastnila i Zdravotnická záchranná služba Trans Hospital se svým obojživelným speciálem Volvo BV202.

Hasiči provedli pomocí lezecké techniky slanění k postižené osobě na spodní část pilíře, kde byl zraněný zajištěn a naložen do vanových nosítek. Záchranná služba vjela s Volvem, přezdívaným ,,Krokouš“ do říčního koryta a řidič se po překonání jezu pokusil přiblížit k pilíři, aby si ověřil, zdali je možné provést tento manévr při skutečné záchraně a transportu postižené osoby. Následně byl zraněný lezeckým družstvem vytažen na most, kde došlo k jeho předání do sanitního vozu ZZS Trans Hospital.

Po ukončení cvičné záchranné akce hasiči za pomoci obojživelného Volva ZZS Trans Hospital provedli obecně prospěšnou činnost a to vytažení dopravní značky z říčního koryta, která se nacházela v malé hloubce před jezdem a mohla by být ohrožením pro vodáky. Jednalo se o první nasazení vozu BV202.

Obojživelník Volvo BV202 vám bude později představen v samostatném článku, jedná se o podobné vozidlo, jakým disponuje HZS Libereckého kraje, který ma na výjezdu zařazený novější speciál Hägglunds BV206.

Sdílet