Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kůlen v Kaplici v Jižních Čechách

Hasiči z pěti jednotek zasahovali v Kaplici – Nových Domovech u požáru kůlen stojících v těsné blízkosti rodinných domků. Jednalo se o 15 dřevěných řadových kůlen o půdorysu 4 × 30 metrů, ve kterých dle hlášení bylo uloženo především palivové dřevo.

Jako první na místo dorazila profesionální jednotka ze stanice Kaplice následována jednotkou místních dobrovolných hasičů. Operační středisko k zásahu dále vyslalo profesionály z centrální stanice Český Krumlov a jednotky SDH obcí Benešov nad Černou a Malonty.

Požár zasáhnul kůlny v plném rozsahu. Hasičům se podařilo odsud vynést osm kanystrů s naftou nebo benzínem a tři propanbutanové láhve. V 14:40 hodin velitel zásahu nahlásil, že požár je lokalizován, nehrozilo žádné nebezpečí jeho rozšíření. Poté se všechny zasahující jednotky podílely na likvidaci požáru, ke které bylo nutné rozebrat konstrukce a vyhledat všechna ohniska. Voda byla na požářiště dovážena cisternami kyvadlovou dopravou vody.

Nemáme hlášené žádné zraněné osoby, hasiči na místě spolupracovali s Policií ĆR a ZZS. Vzniklá škoda činí Kč 300 000,–-, a to nejen na palivovém dřevu a kůlnách, ale také na zateplení fasády a poškozených plastových oknech blízského bytového domu. Hodnota uchráněného majetku činí Kč 1 000 000,–-. Přična vzniku požáru je předmětem šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet