Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Seník ve Stráni se nechá vyhořet

Dne 8. 10. 2011 v 16:57 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru seníku v obci Strání.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s automobilovým žebříkem a dále jednotky dobrovolných hasičů z obcí Korytná, Bánov, Vlčnov, Nivnice, Březová a Strání. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru v seníku.

Požár vznikl v hale s uskladněným senem o rozloze asi 15 × 50 metrů. Už při příezdu hasičů byla značná část objektu v plamenech. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost požáru a vyžádal si výjezd dalších posilových jednotek. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu případnému rozšíření požáru mimo sklad sena v areálu bývalého družstva. Konstrukce budovy byla narušena a částečně se propadla střecha. Hasiči se snažili opláštění haly dál ochlazovat, k čemuž používali i výškovou techniku.

18:00

Celý prostor seníku je zasažen požárem. Jeho záchrana není možná. Hasiči se připravují na dlouhotrvající zásah a postupné dohašování.

19:00

Lokalizovaný požár už nehrozí dalším rozšířením. Velitel zásahu rozhodl o snížení počtu zasahujících jednotek. Na místě tak na noční zásah zůstávají pouze jednotky dobrovolných hasičů. Profesionálové z Uherského Brodu, Uherského Hradiště a Zlína se vrací na své základny.

Na místě pracuje vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, který dokumentuje místo požáru a sbírá první informace k objasnění příčiny vzniku požáru.

Podle majitele bylo v hale uskladněno velké množství sena, které představovalo asi 90% navezených zásob. Zbylých 10% byla sláma. Podle odhadu majitele byla způsobena škoda nejméně za 1,5 mil. Kč, ale není vyloučena ani škoda podstatně vyšší. Majitele zničeného objektu se prozatím nepodařilo kontaktovat.

22:00

Další část jednotek dobrovolných hasičů se vrátila domů. Na místě zůstává omezený počet jednotek, které dál dohlíží na postupné vyhořívání seníku.

9. 10. 2011

V dopoledních hodinách pokračovali vyšetřovatelé ve zjišťování příčiny vzniku požáru. Po dalším ohledání místa, a postupném vylučování možných příčin, se okruh možností zúžil na nedbalostní nebo úmyslné jednání neznámé osoby. Případ je tak nadále ve společném šetření hasičů i policie.

12:00

Majitel zničeného sena upřesnil způsobené škody, které nově vyčíslil na 300.000 Kč. Původně odhadované až dva miliony korun byly uvedeny za celkový materiál, který ale nebyl v dalších objektech zasažen. Majitel zničené skladovací haly vyčíslí škody dodatečně.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet