Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Britští hasiči ve stávce

Britští hasiči vstoupili do varovné dvoudenní stávky proto, že zaměstnavatelé nenabídli přijatelný kompromis při jednání o zvýšení mzdy.V současné době začínají nepokoje hasičů i v Portugalsku.

Hasiči požadují 40 procent a zaměstnavatelé nabízejí nejvýše 11 procent.

Místo hasičů drží pohotovost armáda se zastaralou a pomalou technikou, a tak se dnes vede debata, zda oni tři lidé by zahynuli stejně nebo zda jsou obětí stávky. Armáda upozornila také na neuvěřitelnou skutečnost, že v době, kdy celá Británie ví, že protipožární zajištění je na nižší úrovni, obdržela už během první noci stovky falešných tísňových volání.

Ačkoli jednání mezi hasiči a jejich zaměstnavateli se zatím nepodařilo obnovit, sejdou se dnes zaměstnavatelé – většinou orgány místní správy -, aby se poradili, jak dále postupovat. Nynější stávka končí v pátek večer, ale hasiči již oznámili sérii dalších termínů.

Navzdory tomu, že drží stávkové hlídky a tvrdí, že nikoho nepustí do stanic, ani nedovolí použít moderní hasičské vozy a vybavení, už první noc ukázala, že jsou připraveni nastoupit. V několika případech šli přímo členové stávkových hlídek pomoci s hašením nebo záchranou obětí. První takový zásah byl hlášen z Powysu ve Walesu, kdy se hasiči přidali k vojákům, aby se pokusili zachránit 76letou důchodkyni, kterou obklopily plameny v jejím domě. Žena později zemřela, a byla tak první obětí uplynulé noci.

Požární hotovost nyní drží na 20.000 příslušníků armády. Vojáci mají jen 827 hasičských vozů, zatímco civilní služba jich má 3000. Vojenské automobily nemají ani rádia, takže je k požárům bude muset doprovázet policejní vůz. Hasiči souhlasili s tím, že v operačních střediscích nouzového volání budou pracovat jejich vyšší velitelé, kteří budou vyhodnocovat stupeň nebezpečí nahlášených požárů, aby byly omezené zdroje nasazeny co nejúčelněji.

Stávka skončí 15.listopadu, další mají hasiči naplánované od 22 do 30 listopadu, od 4 do 12 prosince a od 16 do 24 prosince.

Zdroje : České noviny a Fire Brigades Union
Sdílet