Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K ohni se cisterny nedostaly

V pátek ráno došlo na samotě u obce Oznice na Vsetínsku k velmi rozsáhlému požáru rodinného domu a stodoly, kam se nemohli hasiči dostat ani těžkou technikou.

Dne 10. 3. 2006 v 06:32 hod. byli hasiči informováni o možném požáru u obce Branky. Starosta obce Branky nahlásil, že vidí stoupat z lesa černý kouř. Na místo bylo vysláno průzkumné terénní vozidlo Jeep jednotky profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí. V těžkém nepřístupném terénu se podařilo hasičům dostat až na odlehlé místo u obce Oznice, kde byl v dálce spatřen požár domu. V 07:15 hod. byly na místo vyslány další posilové jednotky a technika hasičů. Z Valašského Meziříčí vyjel speciální zásahový vůz do těžkého terénu Camiva 4×4, který posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Oznice a Poličná.

Dobrovolní hasiči se snažili dostat k hořícímu domu pomocí traktorů, ale ani ty nedokázaly projet hlubokým sněhem a těžkým terénem. Nejblíže k místu požáru se podařilo projet profesionálním hasičům, kteří terénní cisternu odstavili asi 250 metrů od požáru. K domu bylo nataženo dálkové vodní vedení, což bylo fyzicky náročné.

Všichni zasahující hasiči se museli k hořícímu domu dostat hlubokým sněhem. Při příchodu jednotek byla v plamenech celá hospodářská budova a značná část přilehlého rodinného domu. Nedostatek vody a omezené hasicí prostředky nedávaly téměř žádnou šanci na záchranu objektů.

Hasiči začali pomáhat s vynášením osobních věcí a části vybavení domu. Žena, která zde bydlí, byla v domě sama, když ji brzy ráno probudil praskot hořící stodoly a sílící požár. Sama si nemohla nebo neuměla přivolat pomoc. Zásahem hasičů se podařilo uchránit pouze dvě obytné místnosti rodinného domu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v hospodářské části stavení a dále se rozšířil na rodinný dům. Šetřením bylo vyloučeno úmyslné nebo nedbalostní založení požáru. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci, která je ale nadále v šetření.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 1,5 mil. Kč. Při požáru došlo k celkovému zničení stodoly a velké části obývané chalupy. Ve stodole došlo také k poškození zaparkovaného osobního vozu zn. Š Felicia, traktoru a zemědělských strojů. Při požáru došlo k úhynu domácích zvířat jako např. kačen a králíků.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet