Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili detekci nebezpečných látek

Tři příslušníci HZS LK se zúčastnili minulý týden instrukčně metodického zaměstnání na téma detekce plynných nebezpečných látek, které pořádal Institut ochrany obyvatel Lázně Bohdaneč na svém odloučeném pracovišti v Borečku u Mimoně.

Výcvik se zde provádí každý rok a je pro hasiče – techniky chemické služby, kteří jsou určeni pro obsluhu detekčního přístroje GDA2. „Tento přístroj umožňuje zjišťovat druh plynných látek, měřit jejich koncentraci a také zjišťovat přítomnost bojových chemických látek,“ vysvětluje komisař chemické služby por. David Kořínek, DiS.

Jak pokračuje, školení není jen teoretické, ale hlavně založené na praxi. Proto hasiči museli projít několika stanovišti s různými úkoly. „Šlo například o určení místa úniku nebezpečného plynu z potrubí, měření koncentrace nebezpečné látky, identifikace nebezpečné látky či určení vzorku, který obsahuje nebezpečnou látku,“ jmenoval některé David Kořínek.

O tom, že má výcvik smysl, se hasiči přesvědčili prakticky ihned, protože ve čtvrtek 6. října navečer došlo k rozsáhlému požáru autovrakoviště v České Lípě, kde se šířil jedovatý kouř. Právě sem byli povoláni dva chemici ze stanice Liberec a prováděli monitorování ovzduší pomocí již zmíněného analyzátoru plynů GDA2.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet