Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové nehody s tragickým koncem

U tří vážných nehod zasahovali v průběhu víkendu hasiči ze Zlínského kraje. Několik lidí bylo zraněno. Při jedné z nehod zemřel na následky zranění v nemocnici šestiletý chlapec.

Dne 11. 3. 2006 v 11:28 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě na železničním přejezdu v Uh. Brodě, Havřicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na nechráněném železničním přejezdu v Havřicích došlo k nehodě mezi osobním autem Š 120 a osobním motorovým vlakem.

Řidič osobního vozu vjel na železniční přejezd v době, kdy od Uherského Brodu přijížděl osobní vlak, a došlo ke střetu. Osobní auto bylo odhozeno mimo železniční přejezd, kde narazilo do sloupu světelného signalizačního zařízení ČD. Vlak zastavil sto metrů od přejezdu. Z asi šedesáti přepravovaných osob ve vlaku nebyl nikdo zraněn. Nárazem utrpěla jedna osoba ve vozidle lehké zranění, se kterým byla převezena vozidlem zdravotnické pomoci do nemocnice k ošetření. Další přepravované osoby v autě měly jen drobné oděrky, které byly buď ošetřeny na místě, nebo si nevyžádaly žádné ošetření.

Z osobního vozu došlo k úniku provozních kapalin a olejů, které museli hasiči zasypat sorbenty a zabránit znečištění půdy. Dopravní nehoda si vyžádala omezení v silniční dopravě i na železniční trati. Příčinu dopravní nehody na místě šetřila policie, stejně jako rozpory o počtu přepravovaných osob v autě a činnosti výstražného zařízení ČD.
/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­///
Dne 11. 3. 2006 ve 20:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vážné dopravní nehodě u Starého Města. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u křižovatky silničního obchvatu Starého Města došlo k dopravní nehodě tří osobních aut Š Felicie Combi, Citroen Saxo a Citroen Picasso. Na zcela zledovatělé vozovce přejela škodovka do protisměru, kde se střetla s osobním vozem Citroen Saxo a do nich narazil třetí vůz. Po nárazu skončil vůz Citroen Saxo mimo vozovku na silničním náspu. V tomto vozidle došlo ke zranění šestiletého chlapce, který byl převezen do nemocnice k ošetření a hospitalizaci. Další přepravované dítě, asi tříletá holčička, bylo rovněž převezeno do nemocnice, a to z preventivních důvodů a k odborné prohlídce. Při nehodě došlo také ke zranění jednoho z řidičů.

Při příjezdu hasičů byli již všichni zranění a účastníci nehody mimo svá vozidla. Krátce po hasičích přijela i zdravotnická záchranná služba, která se postarala o zraněné a odvezla je do nemocnice. Při dopravní nehodě došlo k úniku provozních kapalin z poškozených vozů. Hasiči zabezpečili vozy proti případnému vzniku požáru a pomohli také s úklidem vozovky od střepů i úlomků částí aut. Dopravní nehoda zablokovala větší část průjezdné silnice a hlídky policie musely usměrňovat dopravu kyvadlově do jednoho jízdního pruhu.

Poblíž dopravní nehody havaroval také řidič osobního auta Š Fabia, který se snažil zabránit nárazu do dopravní nehody. Také on na zledovatělé vozovce vůz nezvládl a skončil mimo silnici. Podle získaných informací nakonec malý chlapec po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.
/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//
Dne 12. 3. 2006 v 10:15 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii v Buchlovských kopcích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné ze zatáček u obce Staré Hutě došlo k havárii osobního vozu zn. Ford Focus Combi.

Přesnou polohu havarovaného vozidla upřesnila manželka řidiče podle navigačního systému GPS ve vozidle. Řidič nezvládl průjezd zatáčkou na zledovatělé vozovce, vyjel mimo silnici a havaroval před svodidly do hlubokého příkopu. Po havárii se vozidlo převrátilo na střechu. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byly z preventivních důvodů odvezeny do nemocnice dvě malé děti a jejich maminka. Řidič neutrpěl žádné zranění a zůstal na místě havárie.


Hasiči zajistili vůz proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Vozidlo havarovalo do hůře přístupného místa (příkrý svah, stromy) a jeho vytažení na silnici trvalo přes jednu hodinu. Nejdříve museli hasiči pomocí nafukovacích vaků auto naklonit a překlopit ze střechy na kola. Teprve potom mohl být vůz připojen lanem k odtahové službě a za další pomoci traktoru byl vytažen na silnici.

Dopravní nehoda si vyžádala částečné omezení v průjezdnosti hlavním silničním tahem. Namrzlá vozovka musela být chemicky ošetřena a následně i pluhována. V době zásahu složek IZS byla doprava řízena kyvadlově a tvořily se kolony.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet