Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští šoféři trénovali na polygonu

Od února letošního roku 2006 probíhají na výcvikovém Polygonu Most kurzy bezpečné jízdy určené pro řidiče – strojníky z jednotlivých Hasičských záchranných sborů krajů.

Po teoretické části kurzu si jeho účastníci – hasiči specializovaní na řízení požární techniky – na novém polygonu prakticky zkouší jednotlivé prvky ostrých jízd s cisternovou automobilovou stříkačkou či autobusem za ztížených podmínek.

Bezpečně ovládat mnohatunovou požární techniku není nic jednoduchého a při vysokých rychlostech se z toho stává skutečné umění. Tento výcvik účastníkům umožní si otestovat své řidičské schopnosti a lépe poznat, jak se chová vůz v mezních situacích – např. na mokré a namrzlé vozovce, při prudkém brždění, smyku, vyhýbání, průjezdu vodní stěnou apod.

Hasičský záchranný sbor ČR klade zvýšený důraz na bezpečný provoz požární techniky na pozemních komunikacích, protože ani vozidlům jednotek požární ochrany se nevyhýbají dopravní nehody a v extrémních podmínkách při výjezdu stačí k nehodě jen velmi málo. Je proto třeba minimalizovat rizika a předcházet možným škodám na zdraví a majetku hasičů i běžných občanů.

Kurzy bezpečné jízdy pro hasiče na Polygonu Most pořádá MV- generální ředitelství HZS ČR, organizací je pověřeno Odborné učiliště požární ochrany Chomutov.

Jedná se prozatím o zkušební projekt, a pokud se tato podoba výcviku osvědčí, stane se v dalších letech trvalou součástí odborného výcviku řidičů Hasičského záchranného sboru ČR.
Sdílet