Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cestou na kontrolu zasahovali u nehody

Kontrolní skupina generálního ředitelství HZS ČR s hasiči z krajského ředitelství HZS JmK dnes zasahovala u nehody na Blanensku.

Nehoda se stala dopoledne na silnici č. 379 z Brna do Blanska. V zatáčce u obce Šebrov-Kateřina se čelně srazila vozidla Mazda 6 a Man. Osobní auto se zdemolovanou přední částí náraz odhodil na svodidlo, nákladní auto, které převáželo sedm tun stavebního materiálu, zůstalo stát uprostřed vozovky. Krátce potom u nehody zastavila kontrolní skupina z generálního ředitelství HZS ČR, která byla spolu s příslušníky krajského ředitelství HZS JmK na cestě do Blanska. Hasiči z oddělení jednotek PO z GŘ HZS a jejich kolegové z odboru IZS krajského ředitelství HZS nehodu v 10.21 hodin ohlásili na tísňovou linku 112. Při průzkumu zjistili, že místo je již označeno výstražnými trojúhelníky, oba řidiči jsou již mimo havarovaná vozidla a nejsou viditelně zraněni. Z vozidel unikaly provozní kapaliny a náplň z akumulátoru. Na místě zasahoval také příslušník PČR, který shodou okolností také projížděl kolem.

Do příjezdu záchranných složek hasiči z kontrolní skupiny komunikovali s řidiči obou vozidel, zajistili označení místa nehody využitím služebního vozidla vybaveným výstražným zařízením. S pomocí radiostanic rovněž zajistili bezpečný a koordinovaný průjezd kolem místa nehody. Při příjezdu zásahových vozidel ze stanice v Blansku se jejich posádky v prvních chvílích domnívaly, že se jedná o prověřovací cvičení. Ihned však pochopily, že jde o reálnou dopravní nehodu.

Členové kontrolní skupiny předali zjištěné informace veliteli zásahu jednotky hasičů ze stanice v Blansku. Ti havarovaná vozidla zajistili proti případnému vzniku požáru, odpojili baterie a sorbentem na vozovce likvidovali unikající provozní kapaliny. Řidiče vozidla Mazda 6 přivolaní zdravotníci převezli do nemocnice, řidiče nákladního auta ošetřili na místě. Protože obě havarovaná auta překážela silničnímu provozu, majitel vozidla Man zajistil náhradní auto a hasiči pomohli při přeložení nákladu stavebního materiálu. Když policisté nehodu vyšetřili a zadokumentovali, hasiči také pomohli při naložení obou aut k odtahu. V rámci likvidačních prací se postarali i o úklid vozovky.

Kontrolní skupina hasičů z generálního a krajského ředitelství využila této ojedinělé příležitosti a činnosti na místě zásahu dokumentovala a zároveň kontrolovala výkon služby zasahujících příslušníků PS Blansko.

Po ukončení záchranných prací se skupina přesunula na PS Blansko, kde pokračovala v plánované kontrole.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet